Index Vakbarát Hírportál

Nyolcvan kisiskolást rabolhattak el kameruni harcosok

2018. november 6., kedd 06:15

Legalább 80 általános iskolást rabolt el hétfőn egy fegyveres csoport Kamerun északnyugati részén. A 10-14 éves fiúkról az egyik emberrabló készített felvételt, amelyen a bandemai bentlakásos iskolából elvitt gyerekek elmondják, nem tudják hol vannak, de ambazóniaiak vitték el őket – írta a BBC.

Ambazónia nem létező ország, amelyet a szeparatisták akarnak létrehozni Kamerun északnyugati részéből. A terület angol nyelvű, míg Kamerun többi része a franciát használja közvetítő nyelvként.

Kamerun 1884-ben a németek gyarmatosították, de 1916-ban fel kellett adnia a területet, amelynek 80 százaléka a franciákhoz, ötöde a britekhez került. A francia rész 1960-ban függetlenné vált, ehhez csatlakozott a brit Észak-Kamerun egyik része – ez lenne Ambazónia a szeparatisták szerint – míg a másik rész Nigériához került.

A gyerekek elrablását egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára. Ilyenekből akad bőven, a három legnagyobbként a Vörös Sárkányok, a Tigris és az Ambazóniai Védelmi Erők (ADF)  szervezeteit tartják számon a 80 százalékban keresztény, 22 milliós országban.

Rovatok