Index Vakbarát Hírportál

Bíróság függesztette fel Trump egyik legvitatottabb migránsellenes lépését

2018. november 8., csütörtök 23:06

Az Egyesült Államok szövetségi fellebbviteli bírósága csütörtökön hozott döntésével meggátolta Donald Trump amerikai elnököt abban, hogy azonnali hatállyal megszüntesse az illegális bevándorló fiatalokat védő DACA-programot (ami az Elhalasztott intézkedés a gyermekkorban érkezetteknek rövidítése)

A kaliforniai San Franciscóban lévő fellebbviteli bíróság egyhagúlag hozott döntésével egy alsóbb fokon született előzetes végzést hagyott jóvá kimondva, hogy a Trump-kormányzatnak érvényben kell hagynia az elődje, Barack Obama által létrehozott programot, amely

több százezernyi olyan fiatalt véd a kiutasítástól, aki még gyermekkorban, a szüleivel érkezett illegálisan az Egyesült Államokba és ott is nőtt fel.

A bírói indoklás meglehetősen kemény ítéletet mondott az elnök döntéséről, mely

önkényes, önfejű és nincs összhangban a törvénnyel.

A jogászoktól meglepő "önfejű" fordulatot az is magyarázhatja, hogy a fellebbviteli bíróságnak három tagja közül egyet Barack Obama, kettőt pedig még Bill Clinton volt elnök nevezte ki.

A DACA-ügyben nem a szövetségi fellebbviteli bíróság mondja ki a végső szót, mivel a kormányzat még hétfőn keresetet nyújtott be az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bírósághoz, kérve a DACA-ügyben hozott, alsóbb szintű bírósági döntések felülvizsgálatát - korábban New Yorkban és San Franciscóban is bíróság függesztette fel Trump döntését.

A programot 2012-ben az akkori amerikai elnök, Barack Obama hívta életre. A programban résztvevők jogszerűen folytathatnak tanulmányokat és vállalhatnak munkát az Egyesült Államokban és - több év elteltével, megfelelő feltételek esetén - kérelmezhetik az amerikai állampolgárságot is. Mintegy 700-800 ezer, elsősorban latin-amerikai - az Egyesült Államokban álmodozók nemzedékének nevezett - fiatal vett részt a programban.

A szerdán menesztett Jeff Session  igazságügyi miniszter 2017 őszén jelentette be, hogy a kormány hatályon kívül helyezi a DACA-programot, mivel az megkerüli az érvényes bevándorlási törvényeket (Obama elnöki rendelet útján léptette életbe, és több tagállam támadta meg jogi úton). A lépést még az illegális bevándorlást ellenzők sem támogatták egységesen, és Trump 2017 végén a DACA-program felélesztésével próbálta alkura bírni a demokratákat, 2018 elején pedig már a Fehér Ház fontolóra vette, hogy a programban résztvevőknek 10-12 év alatt testületileg megadja az amerikai állampolgárságot. 

Ahogy arról részletesen is írtunk, a félidős választások kampányában Donald Trump és a republikánusok egyik központi témája a bevándorlás szigorítása volt. Donald Trump felvetette a születés jogán járó állampolgárság elnöki rendelettel történő megszüntetését és 5200 katonát küldött az amerikai-mexikói határ "védelmére" is egy Hondurasból Mexikón át az amerikai határ felé tartó, hadseregként beállított, de valójában még tömbnek sem nevezhető "karaván" ellen. 

(MTI)

Rovatok