Index Vakbarát Hírportál

Remélem, azt mondják majd, hogy őrült vagyok

2018. november 9., péntek 12:49

A csütörtöki kaliforniai lövöldözés elkövetője rendszeresen látogatta azt a helyet, ahol később embereket mészárolt le, a rendőrség pedig már áprilisban járt nála. Állítólag a lövöldözés előtt nem sokkal a Facebookra is posztolt. Ki volt a lövöldöző?

Csütörtökre virradóra 12 emberrel, köztük a helyi seriffhelyettessel végzett egy férfi a kaliforniai Thousand Oaks egyik szórakozóhelyén, ahol éppen egyetemistáknak tartottak egy zenés-táncos bulit. A támadó motivációi továbbra sem ismertek, viszont sok minden kiderült róla a támadás óta.

Fél éve jártak nála a rendőrök

A huszonnyolc éves David Long már a Borderline Bar & Grill nevű hely előtt tüzet nyitott, aztán az épületbe belépve először a biztonsági embert lőtte le, majd a pultban dolgozó nőt. Füstgránátot dobott a tánctérre, majd tizenkét embert ölt meg a korábbi tengerészgyalogos, mielőtt meghalt. Több okból is megtervezett akciónak tűnt a mészárlás, ráadásul Long már korábban a rendőrök radarjára került. 

Longnak korábban is voltak kisebb-nagyobb ügyei, egyszer egy közúti baleset miatt, egy másik alkalommal pedig kocsmai verekedés miatt került kapcsolatba a hatóságokkal, de utóbbinak csupán az elszenvedője volt. 

Aztán idén áprilisban a szomszédok hívták ki a rendőrséget a viselkedése miatt. A járőrök megállapították, hogy a férfi zavart és ideges, ezért egy szakértői csapatot rendeltek ki hozzá, amely megállapította, lehetséges, hogy poszttraumás stresszben szenved, de miután beszéltek vele, úgy döntöttek, hogy nem javasolják az őrizetbe vételét. Erre amúgy meglett volna a törvény biztosította lehetőség ilyen esetben, vagyis ilyenkor akarata ellenére is megfigyelés alá lehetne helyezni, ha indokoltnak találják a szakértők. Ezt akkor nem látták indokoltnak. 

Szomszédjai a lövöldözés után azt nyilatkozták, hogy szerintük pont ezért lett volna elkerülhető a mészárlás, mivel a környéken mindenki számára egyértelmű volt, hogy Longnak problémái vannak. A férfi egyébként az utóbbi időben munkanélküli volt, és az édesanyjával élt, nem is nagyon hagyta el a házat. 

Az anyjával szintén voltak konfliktusai, előfordult, hogy az éjszaka közepén ordibált vele. Az egyik szomszéd szerint ő arra panaszkodott, hogy fia egyre agresszívabb az utóbbi időben, és tartott attól, hogy fia agresszív cselekedetekre lehet képes. Mások azt nyilatkozták a USA Todaynek, hogy magának való férfinak ismerték meg. 

Jól ismerte a helyszínt

Long nem találomra választotta ki a helyszínt, ahol lövöldözött, ugyanis rendszeres vendége volt a bárnak, a barátaival járt oda iszogatni, zenét hallgatni. 

A bárba járók között is ismert volt, azt mondták róla, hogy az ottani közösség egyik oszlopos tagja volt. Egy barátja, akivel szintén gyakran látogatta a helyet, azt mondta: értetlenül áll a történtek előtt, sosem gondolta volna, hogy Long ilyesmire képes, sokszor mentek együtt snowboardozni, a kirándulások alatt rendes srácnak ismerte meg. 

Az is kiderült, hogy volt engedélye a lövöldözésnél használt fegyverre, ami egyébként egy .45-ös kaliberű, de kibővített tárú Glock volt. Egy darabig arra gyanakodtak a rendőrök, hogy több fegyvert is használt a lövöldözés alatt, később kiderült, hogy csak ez az egy volt nála. 

Zűrös időkben érkezett Afganisztánba

A fegyverek azért sem voltak ismeretlenek számára, mert 2008 és 2013 között tengerészgyalogosként szolgál, és 2010 novemberétől 2011 júniusáig volt Afganisztánban. 

A CNN megszólaltatott egy lelkészt, Thomas Burke-ot, aki ugyanabban az ezredben szolgált, amiben Long, és elmondta, hogy a férfi egysége akkoriban érkezett Helmand tartományba, amikor heves harcok dúltak a környéken. Helmand akkoriban az egyik legkeményebb helynek számított Kandahár mellett, ez volt a tálibok egyik fellegvára. 

Ugyanakkor Burke megjegyezte, hogy meglátása szerint csak a poszttraumás stressztől nem alakulnak ki tömeggyilkos gondolatok egy emberben. „Egy teljes generációt arra képezünk ki, hogy olyan agresszív legyen, amennyire csak lehetséges, és aztán elvárjuk, hogy úgy érjenek haza a szolgálatból, hogy minden rendben legyen velük. Ez nem egy mentális betegség, inkább arról szól, hogy valamit teszünk egy generációval, aztán nem törődünk velük és az igényeikkel."

Akikkel együtt szolgált, azok arról beszéltek, Long alig várta, hogy hazaérhessen és tanulhasson, motorozhasson. A férfi a leszerelés után tényleg beiratkozott a közeli northridge-i Kaliforniai Állami Egyetemre, ahol órákra is járt, később sportolókkal akart foglalkozni, viszont nem fejezte be az iskolát. 

Előkerült egy bejegyzés is egy olyan internetes fórumról, amit a speciális egységek tagjai használnak. Ebben arról ír, hogy hamarosan le fog diplomázni, de egy kicsit későn jött rá arra, hogy a megálmodott pályafutás nem is neki való igazából.

Remélem, az emberek azt mondják majd rólam, őrült vagyok

Van egy Facebook-poszt, amit nem sokkal a lövöldözés után Longgal hoztak összefüggésbe az ügyben nyomozó hatóságok a CNN forrásai szerint. 

Remélem, az emberek azt mondják majd rólam, hogy őrült vagyok... hát nem lenne ironikus? Igen, pont én vagyok az őrült, de mindenki csak arra képes az ilyen lövöldözések után, hogy olyasmiket írjon, „az imáimba foglalom őket", "megőrzöm az emléküket". Minden egyes alkalommal ez van, és akkor csodálkoznak, hogy ezek a dolgok folyton megtörténnek. 

Hogy mik voltak Long motivációi, az továbbra sem ismert. Az FBI Los Angeles-i irodájának egyik vezetője egyelőre annyit mondott, hogy átvizsgálták Long otthonát és járművét, hogy össze tudják rakni a képet, de jelenlegi információik szerint önállóan cselekedett, nem volt semmilyen szervezet tagja, és nem működött együtt másokkal. 

felhasznált források: CNN, Independent, ABC, USA Today

(Borítókép: FBI ügynökök David Long házánál 2018 november 8-án - fotó: Apu Gomes / AFP)

Rovatok