Index Vakbarát Hírportál

Felgyújtották a Wittenbergben emlékműként kiállított menekültbárkát

2018. november 10., szombat 17:33

Ismeretlen elkövetők szombatra virradóra felgyújtottak Wittenbergben egy emlékműként kiállított menekültbárkát, amely komoly károkat szenvedett a lángoktól – írja az MTI.

A 15 méter hosszú bárka tavaly a reformáció emlékévében megrendezett világkiállításon művészeti tárgyként lett kiállítva a reformációt útjáró indító Luther Mártonról elhíresült városban, "A szabadság kapui" néven. A hajóval  2013 júniusában 244 menedékkérő kelt át Afrikából Európába. Útjuk Líbiából a Földközi-tengeren keresztül Szicília partjáig vezetett, és csodával határos módon mindannyian túlélték az utat.

A tűzben a bárka vezetőfülkéje teljesen megsemmisült, a hajótest pedig erősen megrongálódott. Az ügyben jelenleg nyomoznak a hatóságok, de egyelőre nem tudni, hogy szándékos támadásról, vagy egy elfajult csínyről van szó.

Szombat reggel egyébként a hajótesten megtaláltak egy, a szélsőjobboldali Reconquista Germanica által is használt rúnát, de egyelőre nem tudni, hogy ez is szombatra virradóra került-e a hajóra, vagy már több napja rajta volt.

A város hírneve forog veszélyben. Ha beigazolódna, hogy valaki szándékosan gyújtotta fel a hajót, az mélypontot jelentene a város számára.

– nyilatkozta Torsten Zugehör, a város polgármestere, Ilse Junkermann evangélikus püspök pedig arról beszélt, hogy elborzasztja a célzatos erőszakcselekmény, amely az emberiesség és a felebaráti szeretet egy emlékműve ellen irányult.

Rovatok