Index Vakbarát Hírportál

Törvénytelen pénzadományokat kapott a bevándorlásellenes AfD Svájcból

2018. november 11., vasárnap 22:40 | aznap frissítve

A tavalyi német választások előtt illegálisan fogadott el egy Svájcból érkező 130 ezer eurós adományt a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt, tárták fel a német WDR, az NDR és a Süddeutsche Zeitung oknyomozó újságírói. A pénzt az a szervezet kapta, amelyet Alice Weidel, az AfD egyik frakcióvezetője irányít.

Az AfD bodenseei szervezetének számlájára 2017 júliusa és szeptembere között 18 alkalommal utaltak nagyrészt 9000 svájci frankos összegeket, ami összesen kb. 42 millió forintot tesz ki. Az adományozó az átutalás közleményében azt tüntette fel, hogy "kampánytámogatás Alice Weidel részére". A jelentős összeget egy zürichi gyógyszercég utalta az AfD számlájára. 

Mivel a pénz Európai Unión kívüli országból érkezett, a német pártfinanszírozási törvény szerint illegális párttámogatásnak számít. Az 50 ezer eurónál nagyobb adományokat a pártok kötelesek nyilvánossá tenni és bejelenteni az illetékes hatóságnak.

Alice Weidel az oknyomozó újságírók kérdésére egy írásos nyilatkozatban azt válaszolta: egy 2017 szeptemberében tartott kampánygyűlésen tájékoztatta őt az adományról a párt kincstárnoka. Weidel állítása szerint azt kérte tőle, hogy  a pénzzel törvényesen számoljon el. Weidel szerint sem a svájci gyógyszercéget nem ismeri, sem annak tulajdonosi hátterét. Frank Kral pártkincstárnok úgy nyilatkozott: az adományozó feltehetően egy Svájcban élő német állampolgár lehetett.  

Alice Weidel azt állította: abban az időben is azon az állásponton volt, hogy a pénzt vissza kell utalni a feladónak. Ez azonban csak fél évvel később, 2018 áprilisában történt meg, bizonyítják az oknyomozó újságírók birtokába jutott számlakivonatok. A törvény szerint ugyanakkor a pártoknak azonnali hatállyal vissza kell utalniuk az illegális adományt, vagy ha ez nem lehetséges, a pénzt a szövetségi elnöki hivatalnak kell elutalni.  

Ha ez igaz, és erről tudott Alice Weidel, akkor vállalnia kell a felelősséget, és minden posztjáról le kell mondania, mondta Ralf Özkara, az AfD baden-württembergi tartományi vezetője.  

  

Rovatok