Index Vakbarát Hírportál

Trump az eső miatt hagyott ki egy első világháborús megemlékezést

2018. november 11., vasárnap 11:11

Többen hevesen bírálják Donald Trumpot, aki az esős időjárásra hivatkozva nem ment el szombaton egy első világháborús megemlékezésre Franciaországban, írja a Time.

Az amerikai elnök az első világháború befejezésének századik évfordulója alkalmából utazott Franciaországba, ahol többek között egy amerikai katonai temetőt is meglátogatott volna a centenárium apropóján.

A Fehér Ház közlése szerint azonban Trump elnök az időjárás okozta logisztikai problémák miatt  nem tudott részt venni a belleau-i megemlékezésen. A városhoz közeli erdőben mintegy 1800 amerikai katona vesztette életét 1918-ban, ők nyugszanak a temetőben.

Trump távolmaradását, valamint az azt indokló érvelését sokan élesen bírálják, például Nicholas Soames, Winston Churchill unokája, aki egy Twitter-bejegyzésben egyenesen szánalmasnak nevezte az amerikai elnök távolmaradását az eseményről.

Az MTI egyébként francia sajtóértesülések alapján azt írja, hogy Trump gépe a rossz időjárási viszonyok miatt nem tudott felszállni. Előtte, szombat délelőtt Trump közel háromórás megbeszélést folytatott Emmanuel Macronnal a párizsi elnöki hivatalban, majd a találkozó után a First Ladyk – Melania Trump és Brigitte Macron – társaságában ebédeltek.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, valamint Angela Merkel német kancellár az időjárás ellenére is eljutott a megemlékezésre.

Rovatok