Index Vakbarát Hírportál

Horst Seehofer bejelentette: lemond a bajor CSU elnöki posztjáról

2018. november 11., vasárnap 21:14 | aznap frissítve

Horst Seehofer, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke lemond a pártelnökségről, értesült a Süddeutsche Zeitung.

A lap úgy tudja: a 69 éves Seehofer vasárnap este a pártelnökség szűkkörű ülésén Münchenben megerősítette szándékát, hogy távozik a párt éléről, amelynek az egy hónappal ezelőtti tartományi választásokon jelentősen csökkent a támogatottsága és elveszítette abszolút többségét Bajorországban.

A lap szerint Seehofer a hét folyamán hivatalosan is bejelenti távozását. A CSU 2019 elején rendkívüli tisztújító kongresszust tart.

Horst Seehofer a német kormány belügyminisztere is. Ezt a posztját várhatóan megtartja.

A bajor kormánypárti politikus a 2015-ös menekültválság után Angela Merkel egyik legfőbb kritikusa volt. Nyíltan bírálta a kancellár menekültpolitikáját, és keményebb fellépést, szigorúbb határellenőrzést követelt. Seehofer számos alkalommal nyilvánította ki szimpátiáját Orbán Viktorral és az által képviselt migrációs intézkedésekkel.

  

A CSU élén legesélyesebb utódként az 51 éves Markus Söder bajor miniszterelnököt tartják számon. Söder márciusban vette át a kormányfői tisztséget Seehofertől.

A bajorországi és a hesseni tartományi választások rossz eredményei után Angela Merkel is bejelentette, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) decemberi kongresszusán nem indul a pártelnöki posztért. 

Rovatok