Index Vakbarát Hírportál

Félmeztelen feministák rohanták meg Trump konvoját Párizsban

2018. november 11., vasárnap 13:48

A Femen aktivistái tiltakoztak Donald Trump konvoja előtt vasárnap Párizsban, hármójuknak sikerült is áthatolniuk a biztonsági kordonon, amikor az amerikai elnök limuzinja elhaladt előttük a Champs-Elysées sugárúton a Diadalív felé az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény centenáriumi ünnepségén.

Az MTI francia rendőrségi források alapján azt írja, a tömegbe vegyült aktivisták a kordonokon átjutva indultak Trump limuzinja felé, de a félmeztelen nőket még a korlát mentén feltartóztatták, majd azonnal előállították. "Franciaország a békét ünnepli ezzel a ceremóniával, de a meghívott államfők fele felelős a világ legtöbb konfliktusáért" – mondta a Femen részéről Constance Lefevre.

A Femen már szombaton is akciózott: akkor három aktivistájuk ökölbe szorított kézzel üdvözölte a centenárium miatt Párizsba érkezett "háborús bűnösöket" a Diadalív alatt. Fedetlen felsőtestükre azt írták:

"Fake peacemakers, real dictators" (azaz: ál béketeremtők, valódi diktátorok)

Az egyik 24 éves aktivista elmondta: a békére szégyent jelentő államfők meghívása ellen tiltakozott az akcióval. "Többségük diktátor, aki nem tartja tiszteletben az emberi jogokat" – mondta.

Tüntetnek is az amerikai elnök ellen

Az első világháború befejezésének századik évfordulóján több nagyhatalom is Franciaországba látogatott. A centenárium egyik legfőbb eseménye a párizsi Diadalív alatti vasárnapi főhajtás az Ismeretlen Katona sírjánál, csaknem száz ország delegáció, köztük 72 állam és- és kormányfő részvételével.

Ezután Angela Merkel német kancellár, António Guterres ENSZ-főtitkár és Emmanuel Macron francia elnök együtt nyitja meg a Béke Párizsi Fóruma elnevezésű háromnapos rendezvényt. Donald Trump – aki szintén az országban van, és egy látogatást az eső miatt már lemondott – ezen az eseményen nem fog részt venni.

A francia fővárosban a hétvégén mintegy 10 ezer rendőr biztosítja a kiemelt védettséget élvező helyszíneket, a város több pontját lezárták a forgalom elől. Közben vasárnap délutánra civil szervezetek tüntetést szerveztek Trump ellen a République térre. A megmozdulást a rendőrség engedélyezte, de nagy erőkkel fogja biztosítani, több ezer tüntetőre és rendbontásokra számítanak.

(Borítókép: Femen aktivistákat távolítanak el a biztonságiak a Diadalív közeléből 2018. november 10-én, Párizsban. Fotó: Geoffroy Van Der Hasselt / AFP)

Rovatok