Index Vakbarát Hírportál

Nem engedte a pápa, hogy a molesztálási ügyekről szavazzanak az amerikai püspökök

2018. november 12., hétfő 23:11

Az Egyesült Államok Püspökeinek Konferenciája hetek óta készült, hogy megszavazza a gyermekbántalmazások hatékonyabb kivizsgálását, de a Vatikán utasítására el kell halasztaniuk a szavazást, írta meg a CNN.

A szavazás előzménye a nyáron napvilágot látott zaklatási sorozat volt, amiben kiderült, hogy számos esetben tudatosan eltussolták a molesztálási ügyeket. A konferencia közleménye szerint szavaztak volna többek között arról, hogy lehetőség legyen az esetleges zaklatókat, vagy a nyomozást akadályozó püspököket egy közvetlen vonalon jelenteni. Valamint változtattak volna az érintett egyházi személyek "zaklatási ügyek miatt történő visszavonását vagy lemondását érintő protokollokon".

A Vatikán döntését Daniel DiNardo bíboros ismertette a gyűléssel, aki a pápa döntését "kisebb zökkenőnek" nevezte, de a kétszáz fős tanács láthatóan nem fogadta örömmel a hírt.

Bár Christope Pierre, a pápa amerikai követe felszólalt a Baltimoreban tartott gyülésen, nem tért ki külön a szavazás elhalasztására. A konferenciát követő sajtótájékoztatón viszont úgy fogalmazott, hogy a pápa aggódik az egyház "lelki közössége" iránt. Szerinte fontosabb, hogy egységként működjön, ahelyett, hogy a helyi döntések határozzák meg.

Amikor DiNardo bíborost az esetleges ellentmondásról kérdezték, a pápa korábbi nyilatkozata, miszerint a helyi vezetők ismerik legjobban a helyi szükségeket, és Pierre mostani kijelentése között, "furcsának" nevezte a helyzetet.

Rovatok