Index Vakbarát Hírportál

A CNN beperelte Trumpot

2018. november 13., kedd 17:11

A CNN amerikai hírtelevízió pert indít Donald Trump elnök és a Fehér Ház vezető munkatársai ellen, mert a Fehér Ház megvonta a televízió a tudósítójának sajtóbelépőjét, írja az MTI.

A CNN álláspontja szerint a tudósítói engedély visszavonásával az elnök és munkatársai megsértették az amerikai alkotmány első kiegészítését, amely - a vallásszabadság és a gyülekezés szabadsága mellett - védelmezi a szólás-, és sajtószabadságot is. A CNN közleménye szerint a perkérelmet egy washingtoni bíróságnál nyújtották be, kérelmezve a Fehér Ház-i tudósító, Jim Acosta belépőjének azonnali visszaadását. 

A keresetet Donald Trump elnök mellett John Kelly kabinetfőnök, Bill Shine, a kabinetfőnök helyettese, Sarah Huckabee Sanders, az elnöki hivatal szóvivője, a titkosszolgálat és vezetője, Randolph Alles, valamint egy további titkosszolgálati alkalmazott ellen nyújtották be. A Fehér Ház-i tudósítók szervezetének vezetője, Olivier Knox bejelentette: a szervezet támogatja a CNN perkeresetét. 

Jim Acosta, a CNN munkatársa 2012 óta tudósítja a Fehér Házból a televíziót. A múlt héten - az elnöknek a félidős választások után tartott sajtókonferenciáján - szópárbajba keveredett az elnökkel, megkérdezte, miért nevezte Trump inváziónak az amúgy a határtól sokszáz kilométerre lévő "migránskaravánt", és amikor a Fehér Ház egyik munkatársa el akarta venni tőle a mikrofont, a Fehér Ház szerint rátette kezét az odanyúló nő karjára.

Sarah Huckabee Sanders ezt követően közleményben ítélte el a tudósítót, majd bevonták belépőjét. A CNN szerint ez megtorlás volt Acosta kérdéseiért.

Rovatok