Index Vakbarát Hírportál

A Hamász tévéjére és egy szállodára is csapást mért az izraeli légierő

2018. november 13., kedd 05:28 | aznap frissítve

Az izraeli légierő csapást mért egy szállodára a Gázai övezet székvárosában, az épület megsemmisült - közölte keddre virradóra a Maan palesztin hírügynökség. Áldozatokról nincsenek hírek.

A Maan jelentése szerint a Gáza központjában lévő Amal szálloda a palesztin belügyminisztériumnak volt alárendelve. Néhány órával korábban hírügynökségek arról számoltak be, hogy az izraeli légierő csapást mért a Hamász iszlamista szervezet tévéjének székházára is, és lerombolta az ötemeletes épületet.

Az izraeli védelmi minisztérium azt közölte: a harci gépek és helikopterek, drónok és harckocsik néhány óra leforgása alatt az övezetet uraló Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista szervezet létesítményeire 150 csapást mértek. Mindez válasz volt arra, hogy a palesztin területről legalább 300 rakétát és lövedéket lőttek ki Izrael területére. A megsemmisített palesztin célpontok között katonai támaszpontok, őrhelyek, föld alatti alagutak és fegyvergyártó üzemek vannak.

A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint az izraeli támadásokban három palesztin halt meg, és 15-en megsebesültek.

Az izraeli lakott területek felé tartó rakéták túlnyomó többségét még a levegőben megsemmisíti a Vaskupola légvédelmi rendszer, néhány rakéta azonban áthatolt rajta, és az övezettől északra található, tengerparti Askelónban éjjel becsapódott négy töltet.

A Gázai övezetből indított rakétatámadásokban egy ember halt meg izraeli oldalon, írja a Háárec online kiadása. A 40 év körüli férfi hétfő este a dél-izraeli Askelónban, saját házában volt, amikor a négyemeletes épület legfelső szintjére becsapódott a palesztin övezetből kilőtt rakéta. Ő az első civil halálos áldozata Izraelben a hétfőn fellángolt fegyveres konfliktusnak. A becsapódás idején két nő is a házban volt, ők megsebesültek, állapotuk életveszélyes.

Az izraeli mentőszolgálat a Twitteren azt írta: a palesztin rakétatámadásoknak 53 izraeli sebesültje van. Nagy részük könnyebb, illetve közepesen súlyos sebesüléseket szenvedett, vagy pánikrohamot kapott.

A fegyveres konfliktus miatt kedden zárva maradnak az iskolák a Gázai övezetben. Izrael déli részén nincs tanítás, csak a biztonságos óvóhelyekkel rendelkező munkahelyeken dolgozhatnak, nem tartják meg a nagyobb tömegek részvételével tervezett rendezvényeket. 

Délelőtt összeül az izraeli biztonságpolitikai kabinet, hogy további lépésekről döntsön. A hadsereg csapatösszevonásokat hajtott végre a gázai határ mentén, egyben megkezdte a tartalékosok mozgósítását, de egyelőre elsősorban a Vaskupola légvédelmi rendszer működésének kiterjesztéséhez szükséges embereket hívják be. 

A hétfő délután fellángolt konfliktus közvetlen előzménye, hogy előző éjjel izraeli kommandósok civil ruhában és járművel behatoltak a Gázai övezetbe, hogy ott titkos küldetést hajtsanak végre. Az akció kudarcba fulladt, tűzharc tört ki, amelyben hét palesztin életét vesztette, köztük a Hamász katonai szárnyának egyik parancsnoka, izraeli oldalon pedig egy alezredes. Az izraeli katonák kimenekítésekor az izraeli légierő számos rakétát lőtt ki gázai célpontokra.

Rovatok