Index Vakbarát Hírportál

Macron: Franciaország az USA szövetségese, és nem a vazallusa

2018. november 14., szerda 21:30

A francia elnök szerint az a tény, hogy Franciaország az Egyesült Államok szövetségese, még nem jelenti azt, hogy annak vazallus állama. Emmanuel Macron a Charles de Gaulle repülőgép hordozón nyilatkozatot szerdán a TF1 francia televíziós csatornának.

Azt mondta, Donald Trump amerikai elnök a hazai hallgatóságnak szánja a szavait, amikor őt támadja Twitter-bejegyzéseiben. Trump kedden több ilyen, a francia politikát bíráló üzenetet is közzétett – írja az MTI.

Az amerikai elnök említette Macron alacsony népszerűségét a felmérésekben, a szerinte tisztességtelen francia kereskedelmi gyakorlatot, kitért arra, hogy azért nem látogatta meg a hétvégén az első világháború amerikai hőseinek egyik franciaországi temetőjét, mert a titkosszolgálat az eső miatt eltiltotta tőle, és ismét bírálta a francia politikus javaslatát az önálló európai haderő felállításáról.

"Emmanuel Macron saját hadsereg felállítását sugalmazza, hogy megvédje Európát az Egyesült Államoktól, Kínától és Oroszországtól" - kezdte egyik bejegyzését Trump Macronnak az önálló európai haderő felállítására tett javaslatára reagálva.

Emlékeztetett az első és a második világháborúra, és úgy fogalmazott: "hogyan került ki ezekből Franciaország? Párizsban már németül kezdtek tanulni, mire az Egyesült Államok megérkezett". Majd felszólította Párizst, hogy fizessen a NATO-nak. Trump leszögezte azt is: "egyébiránt nincs még egy ország, amely nacionalistább, mint Franciaország, népe nagyon büszke, és joggal az".

"Történelmünk minden pillanatában szövetségesek voltunk, akiket megillet a kölcsönös tisztelet - mondta a tweetekre reagálva Macron szerdán, és például idézte fel az amerikai függetlenségi háborút, a másik oldalról pedig az amerikai támogatást a két világháborúban. Nem hiszem, hogy Franciaország azt várja tőlem, hogy válaszoljak az üzenetekre, hanem azt, hogy folytassuk ezt a fontos történetet" - jelentette ki. "Úgy vélem, Trump politizál, és ezt hagyjuk meg neki" - mondta.

Rovatok