Index Vakbarát Hírportál

Technikai hiba miatt nem mehetett át az EP-n a humanitárius vízum

2018. november 15., csütörtök 13:03

Visszaküldték a humanitárius célú vízumok bevezetését kezdeményező, sokak szerint technikai hiba miatt elutasított határozatot csütörtökön az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE), a képviselőtestület plenáris ülése így még novemberben vagy decemberben ismét szavazhat a jelentésről, írja az MTI.

A dokumentumra szerdán 349 képviselő voksolt igennel, 199 nemmel, 47 pedig tartózkodott, miközben az elfogadásához abszolút többségre, vagyis 376 szavazatra lett volna szükség.

Juan Fernando López Aguilar szociáldemokrata jelentéstevő technikai hibákra hivatkozva új szavazás kiírását kérte, amit Antonio Tajani, az EP elnöke elutasított, a parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete azonban csütörtök délelőtt úgy döntött, hogy visszaküldi a témát az illetékes bizottságnak, amely gyorsított eljárásban ismét szavazásra bocsáthatja, és a határozat így novemberben vagy legkésőbb decemberben újból a plénum elé kerülhet.

Az EP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a jelentés tartalma várhatóan nem változik, nem lesznek módosító indítványok.

Aguilar arról számolt be, hogy a végszavazás előtt egy perccel még 655 képviselő adta le a voksát egy másik ügyben, és közben senki nem hagyta el az üléstermet, így szerinte az történhetett, hogy sokan - mintegy hatvanan - túl hamar vették ki a szavazókártyájukat, és így a gép nem számolta a voksukat.

A határozatban felszólították volna az Európai Bizottságot, hogy áprilisig tegyen javaslatot a védelmet kérő személyek legális beutazási lehetőségeit megteremtő közösségi jogi keret kialakítására, olyan humanitárius célú vízum létrehozására, amely lehetővé tenné a menedékkérelem benyújtását az ezt önként vállaló EU-tagállamok unión kívüli külképviseletein.

A humanitárius vízumot kiadó államok lehetővé tennék az érintettek belépését a területükre kizárólag a menedékkérelmük benyújtása céljából.

A tervezett rendelet azonban nem kötelezné a tagországokat ezek kiadására, csupán közös keretet hozna létre az így eljárni kívánók számára.

Bár az ügyet már megvitatták az EU-ban, nem született eredmény. Jelenleg számos ilyen tagállami program létezik, de nincs egységes keret a közösségi jogban.

Az Európai Bíróság márciusban kimondta, hogy a tagországok a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nem kötelezhetők humanitárius vízum kiadására az EU-n kívüli államok azon polgárainak, akik azért szeretnének a területükre belépni, hogy ott menekültstátust kérjenek.

Rovatok