Index Vakbarát Hírportál

Gruevszki kiadatását kéri Macedónia Budapesttől

2018. november 15., csütörtök 08:39

Macedónia a börtönbüntetése elől Magyarországra menekült exkormányfő kiadatását fogja kérvényezni Budapesttől – értesült a macedón 1TV. A csatornának nyilatkozó Zoran Zaev miniszterelnök közölte, reméli, hogy a magyar fél a Nikola Gruevszki ellen kiadott nemzetközi körözésnek megfelelően fog lépni.

„Bízunk benne, hogy Magyarország nem véd bűnözőket, akik ártottak Macedóniának” – mondta a macedón kormányfő politikai ellenfeléről.

Gruevszki kedden a Facebookon közölte, hogy politikai menedékjogot kér Magyarországon. A Macedóniát 2006-tól tíz éven át irányító jobboldali kormányfő ideológiai szövetségese volt Orbánnak a migráció és Soros György kapcsán is. A kétmilliós egykori jugoszláv köztársaságból indult a Stop Soros! kampány is.

A magyar kormány közölte, nem kíván beavatkozni egy ország belügyébe sem, a menedékkérelmet jogi kérdésként fogja kezelni és ennek megfelelően jár majd el. Igaz, politikailag kényelmetlen választás elé állítja a helyzet Orbánt: vagy újabb konfliktust vállal fel az EU-ban a menedékjog megadásával, vagy cserbenhagyja oroszbarát szövetségesét.

Csütörtök reggel egyeztetett a magyar és a macedón külügy

Macedón kezdeményezésre telefonon egyeztettet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nikola Dimitrov macedón külügyminiszterrel csütörtök reggel - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-t. 

A beszélgetés során Szijjártó Péter elmondta, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök menekültstátusz iránti kérelme nem politikai, hanem jogi kérdés. A kérelem elbírálására jogosult magyar hatóság a vonatkozó nemzetközi jogszabályok teljes körű tiszteletben tartásával jár el. 

A magyar külügyminiszter megerősítette, hogy "Macedónia továbbra is számíthat Magyarország határozott támogatására az európai és az euroatlanti integrációs folyamatok során". 

Albánián át menekült Magyarországra Gruevszki?

A szerb Politika napilap szerint a volt macedón kormányfő a zöldhatáron át először Albániába menekült, majd Tiranából repülővel érkezett Budapestre. (Az értesülés értékéből levesz, hogy a cikk „Malév-gépről” beszél.)

Nem világos hogy az albán hatóságok hogyan engedték volna az útlevél nélküli Gruevszkit az EU-ba tartó magyar gépre. A volt macedón kormányfőnek börtönbüntetése miatt korábban már bevonták útlevelét. Pikáns lenne az albán közreműködés azért is, mert a Gruevszki főként azzal vádolta a 2016 decemberi választáson győztes szocialistákat, hogy a kormánytöbbség megteremtése érdekében veszélybe sodorják az ország függetlenségét azzal, hogy koalícióra lépnek a macedón lakosság 20 százalékát képviselő albán kisebbség pártjával.

Elzavarták Orbán házától a macedón tévét

A macedón sajtó szerint Gruevszki második napját Orbán Viktor otthonában töltötte. Erre érdemi bizonyíték nincs. Az 1TV Magyarországon lévő stábja a magyar kormányfő házához ment – írta a 444.hu –, ám onnan a TEK rövid időn belül elküldte őket.

Rovatok