Index Vakbarát Hírportál

Seehofer január 19-ig marad a bajor CSU elnöke

2018. november 16., péntek 11:59

Horst Seehofer január 19-ig marad a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke - jelentette a politikus közleményére hivatkozva az MTI. Mint mondta, 2019-nek a CSU megújulása évének kell lennie, ezért január 19-re rendkívüli kongresszust hív össze, amelyen megválasztják a párt új elnökét.

Horst Seehofer a hét elején jelentette be, hogy befejezi 2008-ban kezdett pártelnöki munkáját, és rövidesen közli ennek pontos időpontját. Arról is szólt, hogy szövetségi belügyminiszteri tisztségét megtartja.

A CSU az októberi bajorországi választáson több mint 50 éve a leggyengébb eredményt érte el és elveszítette abszolút többségét a tartományi gyűlésben (Landtag).

A bajor kormánypárti politikus a 2015-ös menekültválság után Angela Merkel egyik legfőbb kritikusa volt. Nyíltan bírálta a kancellár menekültpolitikáját, és keményebb fellépést, szigorúbb határellenőrzést követelt. Seehofer számos alkalommal nyilvánította ki szimpátiáját Orbán Viktorral és az által képviselt migrációs intézkedésekkel.

A bajorországi és a hesseni tartományi választások rossz eredményei után Angela Merkel is bejelentette, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) decemberi kongresszusán nem indul a pártelnöki posztért.

Rovatok