Index Vakbarát Hírportál

132 éves klímarekord dőlt meg Japánban

2018. november 17., szombat 13:00

A meteorológiai mérések megkezdése óta idén fordult elő először, hogy Japán legészakibb szigetén, Hokkaidón a sík területeken ne esett volna hó november közepéig, írják japán híroldalak.

Miután a szigeten 1886-ban kezdték meg az időjárási adatok gyűjtését, technikailag 132 éves rekordról van szó.

Ám valójában még ennél is régebbi melegrekord dőlhetett meg, mivel már 1886-ot megelőzően sem az enyhe időjárásáról volt híres a terület, pont ezért is tartott ilyen sokáig, mire eljutott odáig a Tokió kormány fennhatósága. Abban az évben egyébként november 18-án esett az első hó a terület fővárosában, Szapporóban.

Bár a sziget hegyvidéki részein már megjött az első hó, a hegyvidékeken kívül még novemberben is csak eső esett: Szapporóban és Hakodatéban, a két első meteorológiai állomás helyszínén nem volt még hó. Sőt, az alacsonyabban fekvő sípályákon sem jobb a helyzet: a térség leghíresebb pályarendszerén, Niszekóban november elsején ugyan leesett két centi hó, de azóta már elolvadt. Tavaly ilyenkor már 18 centi hó volt a pályákon, két éve 3 centi, most egyelőre zöldellnek a lejtők.

Meteorológusok szerint a szokásosnál erősebbnyugati áramlatok okolhatóak a jelenségért, amelyek a korábbi évekhez képest több meleg levegőt juttatak a sziget felé, megakadályozva ezzel a lehűlést. Emiatt az idei október végi középhőmérséklet 1,9 fokkal, a november eleji 2,5 fokkal volt melegebb az átlagosnál.

A tél elmaradása már csak azért is meglepő, mert Hokkaidó a világ hóban leggazdagabb helyei között van: elhelyezkedése miatt telente átlagosan 10-15 méter hó esik a szigeten. A hóbiztossága mellett a terület a könnyű porhójáról is ismert: a kedvező éghajlati viszonyok miatt száraz és könnyű a hó, ezért kivételesen jó benne síelni.

Pont emiatt az utóbbi években a nemzetközi befektetők is megtalálták a helyet, és hatalmas infrastrukturális fejlesztések indultak az álmos hokkaidói hegyi falvakban, elsősorban a tengerentúli turistákra fókuszálva. Azzal viszont, hogy Hongkongból, Szingapúrból, Ausztráliából és Amerikából csábítják a síelőket a helyre, végső soron indirekt módon az éghajlatváltozáshoz hozzájárulva a paradicsomi hóállapotok fenntarthatósága ellen tesznek.

Rovatok