Index Vakbarát Hírportál

Manfred Weber mégsem indul a CSU elnöki posztjáért

2018. november 17., szombat 19:35

Mégsem indul a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi posztjáért a párt január 19-re összehívott rendkívüli kongresszusán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője, a CSU alelnöke, ezt ő maga közölte a Bild am Sonntagnak adott interjújában, amelyből a dpa német hírügynökség szombaton előzetes részleteket közölt.

Az MTI szerint Weber az interjúban kijelentette, hogy mivel az Európai Néppárt úgynevezett csúcsjelöltjeként az Európai Bizottság elnöki pozíciójáért száll harcba, „pártelnöki minőségben nem áll rendelkezésre”.

„Nagy lehetőség pártomnak, hogy egy CSU-s politikus, aki a teljes EPP-t vezeti az európai parlamenti választásokon, európai bizottsági elnök lehet” – indokolta Weber a döntését. Szerinte mindez teljesen új távlatokat nyitna meg a CSU előtt.

Webert november 8-án megválasztották az Európai Néppárt csúcsjelöltjévé. Ha az EPP megint a legerősebb frakció lesz a májusi választásokat követően, Webernek nagy esélye lesz arra, hogy felváltsa Jean-Claude Junckert a bizottság élén.

Weber pénteken, a Handelsblattnak még arról beszélt, hogy összeegyeztethetőnek tartja a brüsszeli bizottság és a müncheni központú párt elnöki tisztségét.

Rovatok