Index Vakbarát Hírportál

Politikai menedékjogot kért Uruguaytól a volt perui elnök

2018. november 19., hétfő 05:23

Politikai menedékjogot kért Uruguaytól Alan García volt perui elnök, aki ellen nyomozás indult megvesztegetés gyanújával - közölte a perui külügyminisztérium vasárnap.

Az MTI beszámolója szerint a 69 éves García a menedékkérelem ügyében kereste fel Uruguay limai nagykövetének rezidenciáját, egy nappal azután, hogy egy perui bíróság az ellene indított vizsgálat miatt másfél évre megtiltotta neki az ország elhagyását.

Garcíát összejátszással és pénzmosással vádolják az Odebrecht brazil építőipari konzorciummal összefüggő korrupciós botrányban.

Juan Carlos Sanchez bíró azt követően rendelte el a főügyészsége által kért utazási tilalmat, miután meghallgatta azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint az Odebrecht legalább 100 ezer dollár (több mint 28 millió forint)kenőpénzt fizetett Garcíának egy konferencián való részvétel díjaként.

García nincs egyedül: további két volt perui elnök ellen is hasonló gyanú miatt folyik vizsgálat 2001-től kezdődő, egymást követő hivatali idejükkel összefüggésben. A brazil építőipari óriáscég állítólag összesen 29 millió dollárnyi kenőpénzt fizetett ki a latin-amerikai országban, és ennek köszönhetően 2005 és 2014 között több mint egy tucat perui középület építési tenderét nyerte meg.

Az Odebrecht a főszereplője annak a Brazíliában súlyos belpolitikai válságot okozó botránysorozatnak is, amelyben kiderült, a cég megkente az ország vezető politikusait és a Petrobras állami olajtröszt menedzsereit, hogy elnyerhesse a Petrobras beruházásainak megvalósítását.

Alan García kétszer volt perui elnök, először 1985 és 1990 között, másodszor pedig 2006-tól 2011-ig. Az 1990-es évek elejétől közel kilenc évet külföldön töltött, többnyire Kolumbiában, és csak azután tért haza Peruba, hogy a törvény szerint elévültek az ellene korábban emelt korrupciós vádak.

Rovatok