Index Vakbarát Hírportál

Szívinfarktusban meghalt az egyik legrettegettebb mexikói drogbáró

2018. november 19., hétfő 06:53

Vasárnap egy rabkórházban meghalt az 56 éves Héctor Beltrán Leyva, Mexikó egyik legkegyetlenebb drogbandájának vezére. Leyva mellkasi fájdalmakra panaszkodott, ezért vitték át vasárnap a kórházba, ahol aztán meghalt – írta a Reuters. 

A bűnözőt 2016 márciusa óta tartották fogva Mexikó legszigorúbban őrzött börtönében, Altiplanóban.  

Leyvát még 2014 októberében kapták el. Akkor a bandavezért San Miguel de Allende város egyik éttermében sikerül úgy meglepni, hogy az akció során egyetlen lövést sem kellett leadni. Leyva és testvérei eredetileg szövetségesei voltak a februárban letartóztatott Joaquín „El Chapo" Guzmánnak, a Sinaola kartell vezetőjének, de 2008-ban szakítottak, és azóta véres harcot vívtak egymás ellen. A Beltrán Leyva-kartell azóta fokozatosan gyengült, és Héctor elfogásával könnyen lehet, hogy története véget is ért – a többi fivért ugyanis már korábban megölték vagy bebörtönözték.

Mexikóban az évek óta folyó drogháborúban idén annak ellenére több kiemelkedő kormányzati siker született, hogy Enrique Peña Nieto államfő 2012-es hivatalba lépésekor már nem a minden képzeletet felülmúlóan véres és meddő drogháborús győzelmet tartotta prioritásnak. Az idősebb Guzmán elfogásán kívül ugyanis a rendőröknek a Sinaola-főnök fiát, Edgár Guzmánt is sikerült likvidálniuk, de tavaly rács mögé került a másik leghírhedtebb kartell, a Los Zetas feje, Miguel Angel Trevino Morales.

Az elsősorban Mexikó északi tartományaiban dúló drogháború azonban valószínűleg mindaddig nem fog elcsitulni, amíg az USA határ menti államai vagy a szövetségi kormányzat képtelenek dekriminalizálni és törvényes kontroll alá vonni legalább a könnyű drogok fogyasztását és terjesztését.

Rovatok