Index Vakbarát Hírportál

Nincs olyan, hogy Obama-bíró, meg Trump-bíró, független bírák vannak

2018. november 21., szerda 22:34

Meglepő helyről érte kritika Donald Trumpot: az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának főbírója, John Roberts szerdán fakadt ki, miután az elnök ismét a szövetségi bírókat kritizálta – írja a CNN.

Nincs olyan, hogy Obama-bíró vagy Trump bíró, Bush-bíró vagy Clinton-bíró. Nincs más, csak egy csoport eltökélt bíró, akik mindent megtesznek azért, hogy minden ügyben helyesen döntsenek. A független bíróság valami olyasmi, amiért mindenkinek hálásnak kellene lennie.

– mondta Roberts szerdán válaszul arra, hogy az elnök újfent nekiment a nyugati államok egy részét, és Guamot magába foglaló Kilencedik Kerületi Fellebbezési Bíróságnak.

Trump ezúttal azon akadt ki, hogy a régió egyik bírája átmenetileg blokkolta a júniusban nagy nehezen elfogadott beutazási tilalmat. A mérgelődés közben felhozta, hogy mindig ez történik: a kilencedik kerületben elveszítenek egy ügyet, aztán elmennek a Legfelsőbb Bíróságra, és nyernek. Mint mondta, ez valamiért mindig csak itt történik, a szóban forgó bíró pedig Obama embere, de hozzátette, megígéri, hogy

ilyen többet nem fog előfordulni.

Az annak idején még Bush által kinevezett Roberts erre válaszul fogalmazta meg a gondolatait, önmagához képest elég szokatlan módon, ugyanis nem szokása reagálni az elnöki megszólalásokra. Ebben az ügyben ugyanakkor láthatóan eléggé elkötelezett, októberben egy beszédében külön kiemelte, hogy mennyire fontos a Legfelsőbb Bíróság függetlensége a többi hatalmi ágtól.

Rovatok