Index Vakbarát Hírportál

Elfogták Gruevszki unokatestvérét, nehogy ő is elhagyja Macedóniát

2018. november 21., szerda 08:53 | aznap frissítve

A macedón rendőrség őrizetbe vette Szaso Mijalkovot, az ország titkosszolgálatának egykori vezetőjét. A hatóságok szerint fennállt annak a veszélye, hogy unokatestvéréhez, Nikola Gruevszki volt kormányfőhöz hasonlóan ő is megszökhet az országból, írja az MTI.

A szkopjei Telma Televízió beszámolója szerint Szaso Mijalkovot egy szkopjei hotelben fogták el, és harmincnapos elzárást rendeltek el számára.

A volt titkosszolgálati vezető ellen azért folyik eljárás, mert Nikola Gruevszki 2006-2016 közötti kormányzása idején tömegesen hallgatta le politikusok és közéleti szereplők telefonhívásait. A macedón sajtó azt állítja, Gruevszki kormányzása idején a miniszterelnök után Szaso Mijalkov volt a második legbefolyásosabb ember Macedóniában.

Szaso Mijalkov már a harmadik ember, akit azért vettek őrizetbe a napokban, hogy ne szökjön el az országból.  Mile Janakieszki volt közlekedési minisztert és Kiril Bozsinovszkit, a kormány egykori főtitkárát a múlt szerdán fogták el.

Nikola Gruevszki ellen a múlt héten adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól, egy héttel később pedig szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy kérelmét kedvezően bírálták el, és megkapta a menekültstátuszt. Macedónia bejelentette, Nikola Gruevszki kiadatását fogja kérni Magyarországtól.

Rovatok