Index Vakbarát Hírportál

A macedón belügyminisztérium ki akarja deríteni, hogyan szökött meg Gruevszki

2018. november 22., csütörtök 22:53 | öt éve frissítve

A macedón belügyminisztérium vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, hogyan szökött meg Macedóniából és jutott Magyarországra Nikola Gruevszki volt miniszterelnök, mondta Oliver Szpaszovszki belügyminiszter. A rendőrség és az ügyészség belső vizsgálatot kezdett, derült ki az MTI szerint a macedón sajtó beszámolóiból.

A macedón belügyminisztérium tárgyal a térségbeli rendőrségekkel és biztonsági szervekkel, hogy pontos képet kapjon arról, volt-e segítsége Nikola Gruevszkinek, és hogyan tudott megszökni az országból.

Azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint Gruevszki a személyi igazolványát használva hagyta el Macedóniát, a belügyminiszter kijelentette, hogy amióta 2017-ben bevonták a volt kormányfő magán- és diplomata útlevelét is, minden határátkelőhelyet értesítettek arról, hogy Nikola Gruevszki nem hagyhatja el az országot a személyi igazolványával. Szerinte azt kell kideríteni, hogy ki a felelős a történtekért, és történt-e mulasztás. Szerinte amint fény derül a rendszer hibáira, ki lehet azokat iktatni, hogy ne történhessen hasonló eset a jövőben.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetésének letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A bíróság azért találta bűnösnek, mert miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormánynak, de valójában saját magának.

Emellett a macedón különleges ügyészség csütörtökön újabb két pontban emelt vádat ellene, így már hat eljárás van ellene folyamatban.

Az újabb pontokban az Ezüstpénz fedőnevet viselő nyomozás során talált bizonyítékok alapján emeltek vádat. A hatóságok ebben az ügyben azt vizsgálják, hogy Nikola Gruevszki illegálisan finanszírozta-e az akkor még általa vezetett jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártját (VMRO-DPMNE), és törvényellenesen építette-e fel a pártközpont épületét pénzmosáson keresztül több éven át.

A vád szerint Gruevszki és társai legalább 4,6 millió eurót (1,48 milliárd forint) kaptak készpénzben, majd megszervezték, hogy ezt az összeget magánszemélyek részletekben fizessék be a párt számlájára.

Az ügyészség további négy eljárást is indított ellene egyebek mellett hivatali visszaélés, választási csalás, bűnszervezetben való részvétel és közrend elleni bűncselekményre történő felbujtás miatt.

Az albán, a montenegrói és a szerb hatóságok későbbi közlése szerint Nikola Gruevszki november 11-én, vasárnap hagyta el Macedóniát, ahonnan Albániába, majd Montenegróba utazott. November 12-én, hétfő késő este Szerbiába érkezett, onnan kedden a kora reggeli órákban lépett ki. Az érintett országok hatóságai szerint amikor a volt macedón kormányfő az országuk területén tartózkodott, még nem volt ellene érvényben nemzetközi elfogatóparancs.

Mint korábban írtuk, Gruevszki a Macedóniával szomszédos Albániából végig magyar diplomáciai segítséggel jutott Magyarországra. Először egy albán lap írta meg – azután, hogy az albán rendőrség is megerősítette –, hogy Gruevszki egy tiranai magyar nagykövetséghez tartozó autóval ment Montenegróba, majd a német közszolgálati Deutsche Welle helyi kiadása  vette végig részletesen az egész menekítési útvonalat. Ezután  ismerte el Szijjártó Péter külügyminiszter , hogy magyar diplomaták hozták végig a Balkánon Gruevszkit. Azt mondta, e bben semmi törvénytelen nem volt, a magyar állam semmilyen szöktetésben nem vett részt.

A hazájában jogerősen 2 év börtönre ítélt egykori macedón miniszterelnök börtönbe vonulás helyett megszökött, és Magyarországon politikai menedékjogot kapottA bevándorlási hatóság szerint hazájában veszélyben lenne az élete, a macedón igazságszolgáltatás pártatlansága megkérdőjeleződött.

A beadványa mellett a Gruevszki-ügy macedón peranyaga önmagában ezeroldalas iromány, ám a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal néhány nap alatt el tudta dönteni, hogy megállja a helyét Gruevszki beadványa: annak ellenére, hogy az illetékes hivatal embere még arról beszélt, egy ilyen folyamatnál elhúzódó elbírálásra kell számítani, pár óra múlva maga Gruevszki jelentette be, hogy megkapta a menekültstátuszt.

Macedónia csütörtökön bejelentette, hogy kérni fogja Gruevszki menedékjogának visszavonását.

A Gruevszki-ügy hátteréről, és a felmerülő kérdésekről itt írtunk bővebben>>>

Rovatok