Index Vakbarát Hírportál

Maradj Mexikóban, ez a neve Trump új intézkedéscsomagjának

2018. november 22., csütörtök 08:36

Pénteken lép életbe Donald Trump intézkedéscsomagja, ami a Maradj Mexikóban nevet viseli, és az amerikai-mexikói határhoz egyre nagyobb számban érkező közép-amerikai menekültek hullámát akarja megállítani.

A Washington Post szerint az intézkedés értelmében a menekülteknek a határ mexikói oldalán kell kivárniuk kérelmük elbírálását, és akik nem tudják bizonyítani, hogy fenyegetettség miatt akarnak belépni az Egyesült Államok területére, azokat visszafordítják a határon.

Vagyis ha valaki nem tudja bizonyítani, hogy jelenlegi tartózkodási helyén, vagyis Mexikóban üldöztetésnek van kitéve, akkor Mexikóban fog maradni.

A mexikói-amerikai határhoz közel vannak veszélyes helyek, ilyen például Tijuana is, ahol az amerikai belbiztonsági minisztérium tájékoztatása szerint a bűncselekmények és a gyilkosságok okoznak gondot. Csak Tijuana környékén egyébként nagyjából hatezer menekült tartózkodik bebocsátásra várva. 

A határ amerikai oldalán jelenleg 5800 katona tartózkodik, az ő feladatuk többek között drótkerítés felhúzása és átmeneti szállások építése. 

Rovatok