Index Vakbarát Hírportál

Koszovói szerbeket fogtak el albánok - pattanásig feszült a hangulat Mitrovicában

2018. november 23., péntek 13:54

Négy koszovói szerbet fogott el a Rosu koszovói különleges rendőri alakulat az észak-koszovói Mitrovicában Oliver Ivanovic szerb politikus meggyilkolásával összefüggésben. Csakhogy elvileg nem mehetnének csak úgy be oda. Ráadásul a szerbek szerint a letartóztatásnak nincs köze a nyomozáshoz.

Az erősen ellenséges szerb – koszovói viszony alapja ismert: Szerbia a ma napig nem fogadta el Koszovó kiszakadását. Nem is ismeri el önálló államnak az albánok lakta országot, vagy tartományt, ez ugye már nézőpont kérdése. A világ nagyobbik része már az önálló államiság híve, ugyanakkor legutóbb például az Interpolba nem vették fel a sok vétózó miatt az országot.

Az éles nézetkülönbségek ellenére 2013-ban azért kötöttek egy szerb-koszovói megállapodást. Eszerint a Rosu koszovói kommandósai nem mehetnek a szerbek lakta Észak-Koszovóba, a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül, cserében a szerb hadsereg sem vonul be Koszovóba.

Ez most borult

Csakhogy ez most borult, mert a Rosu bement északra, ami egy kicsit mindig azzal is fenyeget, hogy háborús konfliktus bontakozik ki. Szerbeket fogtak el, és köztük három rendőrt is, akik közül az egyik részt vett az Ivanovic-merénylet ügyében indított nyomozásban. Mitrovica déli, albánok lakta részének rendőrségére szállították őket. Helyi beszámolók szerint a kora reggeli órákban a város szerbek lakta részén megszólaltak a szirénák is.

Bárki lehetett

A helyzet azért különösen bonyolult, mert a meggyilkolt politikust korábban háborús bűnök miatt fogták perbe, de a heyi szerb vezetéssel is szembe került, vagyis bárki lehetett a tettes.

Koszocó szerbjeit ma a Belgrádot mindenben kiszolgáló Srpska Lista (Szerb Lista) irányítja, hivatalosan egy Goran Rakic nevű politikus, de informálisan egy olyan szerb üzletember, akit a meggyilkolt politikus éppen a halála előtt kritizált.

 

Zajlik a nyomozás

A mérsékelt politikusnak tartott Oliver Ivanovic ügyében még mindig nyomoz a koszovói és a szerb rendőrség, gyilkosai máig nem ismertek. A tettesek mozgó autóból lőttek rá januárban, amikor pártjának székházába akart belépni. A politikus a kórházba szállítást követően meghalt.

Lépnek a szerbek

Aleksandar Vucic szerb elnök a letartóztatások hallatán magához rendelte a rendőrség, a katonaság és a különleges egységek vezetőit. Ana Brnabic miniszterelnök pedig lemondta minden, péntekre tervezett programját.

Milovan Drecun, a szerb parlament Koszovó-ügyi bizottságának elnöke a szerbiai közszolgálati televízióban kijelentette, Pristina ezzel a lépéssel tovább akarja fokozni a feszültségeket Észak-Koszovóban, és a végső cél az, hogy megszakadjanak a tárgyalások Szerbia és Koszovó között.

Minden a legnagyobb rendben, spenót folyik az ereimben

Ramush Haradinaj koszovói kormányfő a Facebookon azt írta, a különleges rendőri egység akciója törvényes volt, és semmilyen politikai eseménnyel nem áll összefüggésben. Mint írta: az elfogások a koszovói különleges ügyészség utasítására történtek, a Rosu az Oliver Ivanovic-gyilkosság gyanúsítottjait fogta el.

Hozzátette: Pristina lépései soha nem valamely nemzeti vagy politikai csoportosulás ellen irányulnak. A kormányfő felszólította a koszovóiakat, hogy ne dőljenek be a félrevezető információknak, és igyekezzenek fenntartani a békét és a stabilitást az országban.

Puskaporos hordó

Goran Rakic, Kosovska Mitrovica északi részének polgármestere időközben bejelentette, hogy a különleges rendőri egység elhagyta a szerbek lakta városrészt. Véleménye szerint, ha a Rosu nem vonult volna vissza, akkor háború tört volna ki Észak-Koszovóban. A koszovói szerbek békés tiltakozást jelentettek be a nap folyamán.

Rovatok