Index Vakbarát Hírportál

Könnygázzal oszlatják a tüntetőket Párizsban

2018. november 24., szombat 14:02 | aznap frissítve

Könnygázzal oszlatják Párizsban az üzemanyagárak emelése miatt demonstráló tömeget – írja a BBC. 

A tüntetők a Champs-Elysées sugárúton összecsaptak a rendőrökkel, miután a város több pontján megpróbálták áttörni a rendőrkordont, a hírek szerint egyelőre sikertelenül. A hírek szerint volt macskakő- és petrádadobálás is, valamint érkeztek képek lángoló autókról. Becslések szerint jó néhány ezer demonstráló van az utcákon (csak a Champs-Elysées-n 5 ezren lehetnek), és 3 ezer rendőr tartja velük szemben a frontot. Szombat délutánig 13 tüntetőt tartóztattak le. A demonstrálók egy része Macron lemondását követelő rigmusokat kántál. 

A sárgamellényes tüntetési hullámot az interneten indították el néhány hete dühös autósok. A tiltakozás oka, hogy a   benzin és a gázolaj környezetvédelmi adóján emelt a francia kormány, amivel a gázolaj ára egy év alatt nagyjából 23 százalékot drágult.  2019. január 1-től a következő ütemben a tervek szerint tovább növekedne a környezetvédelmi adó. Ha a mostani tüntetések hatására nem hátrál a kormány, a gázolaj áfája literenként 6,5 eurócenttel, a benziné pedig 2,9 eurócenttel emelkedik.

Egy héttel ezelőtt  országszerte 290 ezren  tiltakoztak , utána pedig folyamatosan csökkenő létszámban, de napokig utakat zártak le, barikádokat emeltek Franciaországban. A mozgalom hétvégén jutott odáig, hogy Párizsba is megmozdulást hirdettek meg. 

Rovatok