Index Vakbarát Hírportál

Megállapodtak Gibraltárról, Madrid is támogatja a brexitet

2018. november 24., szombat 19:30

"Tudattam az uralkodóval, hogy Spanyolországnak sikerült megállapodást elérnie Gibraltár ügyében" – jelentette be Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a tévében élőben közvetített beszédében szombaton.

Az MTI híre szerint a spanyol kormányfő hozzátette: ennek megfelelően megtartják a vasárnapi rendkívüli uniós csúcstalálkozót Brüsszelben, Madrid pedig nem emel vétót, támogatja a Brexit-megállapodást.

Ahogy írtuk, Spanyolország azt szerette volna, hogy az EU és az Egyesült Királyság között kötendő bármilyen jövőbeli egyezménynek a Gibraltárra vonatkozó részei csak spanyol jóváhagyással léphessenek életbe. Sanchez csütörtökön azzal fenyegetett, hogy megvétózza az egyezményt, ha nem kapják meg ezt a garanciát.

A Reutersnek közben sikerült megszereznie azt a dokumentumot, amely szerint az EU a vasárnapi csúcstalálkozón ki fogja nyilvánítani, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió között a Brexit után kötendő, jövőbeni megállapodások területi hatálya nem fog kiterjedni Gibraltárra, az EU és London köthet ugyan külön megállapodásokat, de csak Spanyolország előzetes hozzájárulásával.

Az Ibériai-félsziget déli csücskén fekvő, alig 6,5 négyzetkilométernyi Gibraltár évszázadok óta brit ellenőrzés alatt áll. Az itt élők lojalitása a brit koronához megkérdőjelezhetetlen: az MTI szerint az 1967-es népszavazáson a helyiek 95 százaléka a brit fennhatóság fenntartására voksolt, a 2002-es referendumon pedig a szavazók 98,97 százaléka vetette el azt a madridi javaslatot, hogy a terület feletti szuverenitást Nagy-Britannia és Spanyolország közösen gyakorolja.

Rovatok