Index Vakbarát Hírportál

Gáztámadással vádolja a felkelőket a szíriai kormány

2018. november 25., vasárnap 12:32 | aznap frissítve

50 ember került kórházba a szíriai Aleppo városában, miután a kormányerőkkel harcoló felkelők gáztámadást hajtottak végre a városban - ezt állítja a szír kormánysajtó. Az állami média beszámolója szerint szombaton többen is légzési nehézségekkel és látási problémákkal kerültek kórházba. Az orvosok szerint többen kritikus állapotban vannak, a sérültek között gyerekek is vannak. 

A gáztámadásról a londoni székhelyű, a szír kormánnyal kritikus Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű szervezet is megerősítette. Szír ellenzékiek és a felkelők vezetői viszont tagadják, hogy ők vetettek volna be vegyi fegyvert. A felkelők parancsnoka, Abdel-Szalam Abdel-Razek a Twitteren azt írta, csapatainak nincsenek is meg a szükséges eszközei, hogy gáztámadást indítsanak és azzal vádolta a kormányerőket, hogy ők indították a támadást, amit igyekeznek a felkelőkre kenni. A felkelők szóvivője, Muszafa Szedzsari is azzal vádolta a kormányt, hogy ezzel a támadással akarja aláásni a tűzszünetet. 

Szíria északi részén, Ibdil tartományban még zajlanaka a harcok, annak ellenére, hogy hivatalosan tűzszünet van a kormányelők és a felkelők között.  Szombaton a kormány bombázásainak a tartományban 9 civil, köztük hét gyermek esett áldozatul, írta a Guardian.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát támogató Oroszország védelmi minisztériumának közlése szerint orosz harci repülőgépek légicsapásokat hajtottak végre a gáztámadásért felelőssé tett szélsőségesek tüzérségi állásai ellen.

Rovatok