Index Vakbarát Hírportál

Riadókészültségben az ukrán haditengerészet teljes állománya

2018. november 25., vasárnap 14:55

Riadókészültségbe helyezték az ukrán haditengerészet teljes állományát a fekete-tengeri orosz agresszió miatt, minden hadihajót kivezényelnek a tengerre, írja az MTI az ukrán haditengerészetre hivatkozva. Az MTI szerint még az éjjel összeül az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság (RNBO), amely megvitatja a hadiállapot bevezetésének szükségességét.

Az ukrán haditengerészet közleménye szerint orosz erők nyitottak tüzet három hajójukra a Kercsi-szorosnál vasárnap este. A három hajót elfoglalták az orosz különleges erők, és az összecsapásban több ukrán katona megsérült, írja a BBC.  

Nem sokkal később megszólalt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, szerintük Ukrajna a felelős a helyzetért. Az MTI szerint azt állítják: megdönthetetlen bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy a "provokációt" Kijev készítette elő és szervezte meg, és hamarosan nyilvánosságra is hozza. Azt is megerősítették, hogy elfoglalták a három hajót. 

Petro Porosenko ukrán elnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ukrán fegyveres erők vezetését a történtek miatt.  Az ukrán hadihajók a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőjébe tartottak. A haditengerészet közlése szerint a hajók útját a nemzetközi normáknak megfelelően előre bejelentették. Kijev nyílt provokációnak és nemzetközi jogsértésnek minősítette a történteket. 

Az Európai Unió arra szólította fel az oroszokat, hogy biztosítsák a szabad átkelést a szoroson, valamint mindkét felet, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a helyzet ne eszkalálódjon. 

A Kercsi szoros a 2014-ben oroszok által annektált Krím-félsziget és az orosz Krasznodari határterület között van.

Egy szándékos ütközés már volt vasárnap 

Korábban írtuk, hogy szándékosan nekiütközött egy orosz határőrhajó az ukrán haditengerészet egyik hajójának vasárnap a Krím-félszigetnél - hozta nyilvánosságra az ukrán védelmi minisztérium hivatalos honlapján.

A tárca tájékoztatása szerint az ukrán haditengerészet három hajója - két páncélozott tüzérségi kishajó és egy vontatóhajó - a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőjébe tartott. A hajók útját az ukrán hatóságok közlése szerint a nemzetközi normáknak megfelelően előre bejelentették. 

Az ukrán fél tájékoztatása szerint az egyik orosz határőrhajó nekiment az ukrán vontatóhajónak, amelynek megsérült a főhajtóműve, a korlátja és elvesztette a mentőcsónakját. A legénység tagjai közül senki sem sérült meg.

Az incidenst Kijev nyílt provokációnak minősítette Oroszország részéről. Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy megteszi a szükséges diplomáciai és nemzetközi jogi válaszlépéseket.

A tárca által kiadott közlemény szerint Oroszország provokációi a Fekete- és az Azovi-tengeren "átlépték a határvonalat és agresszívakká váltak". "Oroszország hajói megsértve a közlekedés szabadságát, jogellenes erőszakot alkalmaztak az ukrán haditengerészet hajói ellen" - szögezte le a külügyminisztérium hozzátéve, hogy haladéktalanul tájékoztatják Ukrajna partnereit az orosz félnek az Azovi-tengeren folytatott agresszív tevékenységéről. 

"Az efféle cselekmények emellett biztonsági kockázatot jelentenek a fekete-tengeri régió minden országára, ezért a nemzetközi közösségnek egyértelmű választ kell adnia rájuk" - közölte a minisztérium.

Az orosz fél ezzel szemben azt közölte, hogy az ukrán hajó illegálisan léptek be az orosz felségvizekre. Mindez annak fényében érdekes, hogy a Krím-félszigetet Oroszország 2014-ben annektálta, a nemzetközi közösség egybehangzó tiltakozása ellenére. Az Azovi-tenger a BBC riportja szerint amúgy közös ukrán-orosz felségterület, nem tartozik kizárólagosan egyetlen országhoz sem, így ukrán hajók azon jogilag nem tudnak orosz felségvizekre keveredni.  

Az ukrán hatóságok szerint Oroszország egy ideje nagyon megnehezítette az ukrán hajóknak, hogy a Kercsi-szoroson át Mauripolból a Fekete tengerre jussanak, ami nagyon rossz hatással van a kelet-ukrajnai város gazdaságára. Az ott lakók szerint az oroszok gyakorlatilag gazdasági blokád alá vették a várost, amelyet 2014-ben nem sikerült annektálni

Rovatok