Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai külügyi szóvivő beszólt a magyar kormánynak

2018. november 27., kedd 17:30

Csalódottságát fejezte Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője keddi nyilatkozatában amiatt, hogy a magyar kormány az Egyesült Államok erre vonatkozó kérése ellenére Oroszországnak adott ki két, fegyverkereskedelemmel gyanúsított orosz állampolgárt. A nyilatkozatban a szóvivő emlékeztetett arra, hogy az amerikai kormány az Egyesült Államok és Magyarország közötti kiadatási egyezmény értelmében kérte a szóban forgó orosz állampolgárok, idősebb és ifjabb Vlagyimir Ljubisin kiadatását Magyarországtól.

„Magyarország megtagadta az Egyesült Államok kérését és ehelyett a gyanúsítottakat Oroszországnak adta ki, ahol nem világos, hogy eljárást indítanak-e ellenük” – fogalmazott Nauert. Az Egyesült Államok „csalódott” a magyar kormány döntése miatt. Utalt arra, hogy az Egyesült Államok a magyar bűnüldöző szervekkel való együttműködésre alapozva terjesztette elő kérését, majd hozzáfűzte: Magyarország az Egyesült Államok partnere és barátja, azonban ez a döntés „megkérdőjelezi” Magyarország elkötelezettségét a bűnüldöző szervek közötti együttműködésre vonatkozóan.

A közlemény szerint a magyar kormányzati döntés nem egyeztethető össze a két ország bűnüldöző szervei közötti együttműködéssel, aláássa az eddig végzett közös munkát. Ezáltal pedig csökkenhet mind Egyesült Államok, mind Magyarország állampolgárai és az egész világ biztonsága,

A magyar Igazságügyi Minisztérium múlt pénteken az üggyel kapcsolatban arról tájékoztatott: Vlagyimir Ljubisin és ifj. Vlagyimir Ljubisin kiadatása a szokásos eljárás keretében zajlott. Mind az Egyesült Államok, mind az Oroszországi Föderáció igényt tartott a személyek kiadatására. Az említett személyeket az igazságügyi miniszter döntése alapján Magyarország az állampolgárság szerinti országnak, vagyis az oroszoknak adta ki.

A kiadatásról az igazságügyi miniszter a bírósági döntések alapján, a vonatkozó jogszabályoknak és nemzetközi szerződéseknek megfelelően hozta meg a döntést. Emellett a magyar kormány az Egyesült Államok nagykövetségével és hatóságaival konzultált és tájékoztatást nyújtott a döntésről. (MTI)

Rovatok