Index Vakbarát Hírportál

Fura megbetegedések a kubai kanadai nagykövetségen

2018. november 29., csütörtök 09:57

Eddig tizenhárom olyan ember lett rosszul, aki a kanadai havannai nagykövetségéhez kötődik, mindegyiküknél szokatlan tüneteket észleltek, közölte szerdán a kanadai külügyminisztérium. Kuba tagadta, hogy bármi köze lenne a történtekhez. 

A jelentések szerint az érintettek között Havannában dolgozó diplomaták, illetve nagykövetségi dolgozók családtagjai vannak, akik szédülésről, fejfájásról és koncentrációs nehézségekről számoltak be.  Egyelőre nem sikerült azonosítani mi okozta a megbetegedéseket. 

A tervek szerint vezető kormánytisztviselők fognak Kubába látogatni, hogy felmérjék, hogyan lehetne csökkenteni a kubai fővárosban dolgozó kanadai diplomáciai személyzetet érintő kockázatokat.

Áprilisban a kanadai kormány szigorításokat vezetett be a havannai nagykövetség esetében, hazahívták a képviseleten dolgozók családtagjait. A kubai kormány bírálta és indokolatlannak nevezte a lépést.

Hasonlóan rejtélyes esetekről egyébként 2016 óta érkeznek jelentések Kubában dolgozó amerikai diplomatáktól, akik hallási, látási, egyensúlybeli és memóriaproblémák miatt szorultak ellátásra az Egyesült Államokban. 2016 vége és 2017 augusztusa között a havannai amerikai nagykövetség 24 munkatársa panaszkodott fejfájásra és rosszullétre, valamint szenvedett enyhe agykárosodást vagy akár tartós, súlyos halláskárosodást. A nyomozás későbbi eredményei szerint a diplomaták által hallott hangok csak melléktermékei lehettek annak a jelenségnek, amely a károsodást okozta.

(MTI)

Rovatok