Index Vakbarát Hírportál

Mégis találkozik Trump és Putyin a kercsi incidens után

2018. november 29., csütörtök 12:20

Felmerült, de végül mégsem marad el a kercsi incidens miatt Vlagyimir Putyin és Donald Trump december 1-jén esedékes Buenos Aires-i találkozója a G20-on. A Reuters orosz értesülésekre hivatkozva arról ír, hogy az amerikai és az orosz elnök két órán át tárgyal majd egymással, amerikai értesülések szerint erre pontos forgatókönyv még nincs.

Az orosz elnök tanácsadója, Jurij Usakov szerint a két vezető maga dönti el, hogy milyen témákat érintenek és azt is, hogy a már összeállított – de nyilvánosan nem ismert – delegáció tagjai mikor kapcsolódhatnak be a megbeszélésbe.

Trump korábban a Washington Postnak adott, a klímaváltozást is sajátosan tagadó interjújában jelentette ki, hogy nem szereti az agressziót márpedig az orosz fél agressziót hajtott végre a Kercsi-szorosnál az ukrán haditengerészet egységeivel szemben és ez akadálya lehet a találkozónak. 

Az incidens miatt rendkívüli ülést tartott az ENSZ Biztonsági Tanácsa, ahol az öt állandó tag közül nem csak az Egyesült Államok, Franciaország és az Egyesült Királyság ítélte el a történteket és állt ki Ukrajna szuverenitásának védelmében, de Kína is önmérsékletre szólította fel Moszkvát, igaz, Kijevet is.

A G20 mentén tervezett tárgyalást így sem lehet biztosra venni, de most valószínűbbnek tűnik, mint két nappal ezelőtt.

Rovatok