Index Vakbarát Hírportál

Trump volt ügyvédje beismerte, hogy hazudott a kongresszusnak

2018. november 29., csütörtök 19:06

Donald Trump volt ügyvédje, Michael Cohen beismerte, hogy félrevezette a kongresszust, és nem mondott igazat Robert Mueller különleges ügyész csapatának sem a Trump 2016-os elnökválasztási kampányának és az oroszoknak az esetleges összejátszását vizsgáló ügyben.

A BBC szerint Cohen váratlanul jelent meg csütörtök reggel egy manhattani szövetségi bíróságon. Cohen azt állította, hogya a Trump iránti hűsége miatt hazudott volt főnöke korábbi moszkvai üzleti ügyeiről.

Az ügyvéd mind a kongresszus különleges vizsgálóbizottsága, mind a Mueller-bizottság előtt 2017-ben azt mondta: 2015-ben és 2016-ban egy Trump-torony moszkvai felépítéséről tárgyalt, de 2016 januárjában a tárgyalásokat az amerikai elnökválasztási kampány miatt megszakította. Kiderült azonban: az üzleti tárgyalások 2016 januárjában mégsem szakadtak meg.

Cohen ellen egy manhattani szövetségi bíróságon nyolc rendbeli bűncselekmény miatt, köztük a kampányfinanszírozási törvény megsértéséért emeltek vádat. Az ügyvéd, aki több mint egy évtizeden keresztül volt Trump legbizalmasabb ügyeinek egyik intézője, a bíróságon bűnösnek vallotta magát mind a nyolc vádpontban, és elismerte a kampányfinanszírozási törvény megsértését is. Cohen vádalkut kötött és együttműködést ígért a Mueller-bizottággal a várható enyhébb büntetés reményében.

Trump már korábban is ostorozta volt ügyvédjét, és a mostani beismerő vallomás után is hazugnak nevezte Cohent. „Gyenge ember és nem is túl okos. Nagy börtönbüntetés elé néz, és most megpróbál kisebb börtönbüntetést elérni, ezért kitalálta ezt a történetet" – mondta. Az oroszországi Trump-toronyról azt mondta, hogy egy lehetőség volt, de végül nem élt vele, írja az MTI.

Rovatok