Index Vakbarát Hírportál

Kormánytagok is részt vettek a bolgár útlevélbizniszben

2018. november 30., péntek 11:06

Külföldiek ezrei vásárolhattak illegálisan európai uniós vízummentességet biztosító bolgár állampolgárságot, a csalásban pedig a szófiai kormány több tagja is részt vett, írja az MTI az Euractivra hivatkozva. Többek között Kraszimir Karakacsanov kormányfőhelyettes, Ekaterina Zaharieva külügyminiszter és Andrej Kovacsev európai parlamenti képviselő is érintett.

Az ügyfelek nagy része macedón polgár volt, utánuk fejenként 550-1500 eurót kapott Karakacsanov, és naponta akár 150-200-an is lehettek.  

Az illetékes állami ügynökség a gyanú szerint 5000 euróért hamis tanúsítványokat állított ki külföldiek bolgár származásáról, amelyek alapján  megkaphatták az állampolgárságot . A nyomozás során 285 ezer eurónyi (nagyjából 92 millió forintnyi) készpénzt találták a szervezet egyik magas rangú vezetőjének széfjében. A férfit az igazgatóval és két másik tisztségviselővel együtt őrizetbe vették.

Kátya Mateva korábban az állampolgárság megadásában részt vevő egyik hivatalt vezette, 2016-ban azonban kirúgták, elmondása szerint azért, mert nem volt hajlandó részt venni a csalásban. Mateva állítólag dokumentumokkal tudja alátámasztani az állításait, de hiába mutatta be ezeket a vádhatóságnak is, mégsem indult eljárás egyik említett politikussal szemben sem.

Szerinte ennek oka, hogy a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párttal koalícióban kormányzó, Egyesült Hazafiak nevű nacionalista szövetségnek tagja a Karakacsanov vezette IMRO párt is, és a csalás eltusolása része lehetett Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök és Karakacsanov közötti koalíciós megállapodásnak.

Boriszov egyébként hétfőn bejelentette, hogy az ügynökséget bezárják, feladatait más szervek veszik át. Ennek ellenére sajtóhírek szerint a botrányba akár bele is bukhat a Boriszov vezette szófiai kormány.

Rovatok