Index Vakbarát Hírportál

Trump tagadja, hogy baráti találkozón lenne túl a szaúdi koronaherceggel

2018. november 30., péntek 20:43 | aznap frissítve

Donald Trump amerikai elnök tagadja a szaúdi Al Arabiya tévécsatorna értesülését, ami szerint megbeszélést folytatott a szaúdi koronaherceggel, Mohamed bin Szalmánnal a G20 argentínai csúcstalálkozóján – írja a Sky News.

A G20 csúcstalálkozója pénteken kezdődött Buenos Airesben, az pedig már csütörtökön kiderült, hogy Trump a kercsi incidens miatt mégsem találkozik majd Putyinnal, a szaúdiak információi szerint azonban így is elfoglalta magát, állítólag ő és a koronaherceg "baráti találkozón" vannak túl, azt azonban nem tudni, hogy miről beszélgettek.

A Reuters ugyanakkor arról számolt be, hogy Trump állítása szerint

a kötelező köröket letudta Mohamed bin Szalmánnal, de nem beszéltek meg semmit.

Az ügy a körülmények miatt különösen fontos, hiszen éppen tegnap szavazta meg az Egyesült Államok szenátusa, hogy nem támogatja Szaúd-Arábia jemeni katonai akcióit, és lényegében kivonná saját erőit a polgárháborúba süllyedt országból.

A szenátus elsősorban a Hasogdzsi-ügy miatt döntött így, ezzel pedig a republikánus többség ellenére is szembement a Trump-kormányzattal, amely azután is kitartana legfontosabb arab szövetségese mellett, hogy egyre biztosabbnak tűnik, hogy a szaúdi trónörökös közvetlen utasítására gyilkolták meg és tüntették el darabokban Dzsamal Hasogdzsit, a Washington Post szaúdi újságíróját az arab monarchia isztambuli konzulátusán.

Az amerikai külügyminiszter szerint ugyanakkor továbbra sem állítható, hogy Mohamed bin Szalmán előre tudott a gyilkosságról, ha pedig Trump tényleg külön beszélgetett a koronaherceggel, az szintén azt jelentheti, hogy továbbra sem tervezi magára hagyni Szaúd-Arábiát.

Trump esetében tehát egyelőre nem nagyon van bizonyíték arra, hogy tényleg barátkozott volna a szaúdi koronaherceggel, Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont egyáltalán nem zavartatta magát, nevetve pacsizott le a nagy valószínűséggel a Hasogdzsi-gyilkosság mögött álló szaúdival.

Mohamed bin Szalmánnak egyébként Macronnal is volt egy furcsa beszélgetése, ahol a francia elnök aggódó szavaira a koronaherceg csak annyit válaszolt, hogy "nincs semmi baj, el tudom viselni".

A Hasogdzsi-gyilkosság mögötti hatalmi harccal korábban bővebben is foglalkoztunk, ezt a cikkünket itt olvashatják el:

Rovatok