Index Vakbarát Hírportál

Bugár: Az ENSZ karácsonyi ajándékot adott a populistáknak

2018. december 1., szombat 16:11

Saját magával tol ki Szlovákia azzal, hogy kivonja magát az ENSZ migrációs csomagjának vitájából – írta a Bumm.sk-n Bugár Béla. A szlovák parlament alelnöke, a Híd pár vezetője ugyan Szlovákiáról ír, de megállapítása ugyanúgy érvényes lehet a hasonló álláspontját már előbb kinyilvánító Magyarországra, és Ausztriára is.

„Világosan megmondtuk, mi az, ami ebben az egyezményben nekünk nem tetszik, milyen fenntartásaink vannak. Csakhogy nem lesz, aki ezeket tolmácsolni tudná, mivel a konferenciára "még a takarítónő sem mehet". Tehát ezekről senki sem fog tudni, senki sem fogja őket dokumentálni. És azt, hogy az egyik leginkább kompetens miniszterünket áldozzuk fel ezért, egyes politikusok még jó döntésnek is tartják” – írta Bugár arra utalva, hogy a csomagot elutasító parlamenti döntés miatt csütörtökön lemondott a szlovák külügyminiszter is. 

Miroslav Lajčák távozásával és a vitától való távolmaradással Szlovákia saját érdekérvényesítési erejét csökkentette. Ugyanakkor Bugár szerint a migráns szó a csomagban egyenesen karácsonyi ajándék volt a populisták számára, miközben abban nincsen szó kötelezően befogadandó migránsokról.

„Az EU magjához való tartozás és a tárgyalóasztalok "legfontosabb székein" való ülés üres szavakká váltak. Nem akarhatunk úgy futballozni, hogy ott sem vagyunk a futballpályán. Nemzetközi szinten csak fáradságos munkával lehet jó pozíciót elérni. Szlovákia ehhez 1998-ban kezdett hozzá és sokáig tartott, amíg egyáltalán kiejthettünk olyan mondatokat, hogy a maghoz akarunk tartozni. És ezt hogy bizonyítjuk? Amikor megijedünk, inkább otthon maradunk? Levelet küldünk? Az alapján fogunk véleményt alkotni, hogy a földgömb melyik részén élünk vagy, hogy melyik televízió sugároz rólunk szép riportot? Esetleg csendben maradunk?” – kérdezte az ellenzéki politikus.

Rovatok