Index Vakbarát Hírportál

Legalább 122 tüntetőt tartóztattak le Párizsban, 30 ezren tüntettek az országban

2018. december 1., szombat 17:36

Legalább 122 embert tartóztattak le  az üzemanyagadó emelése elleni tüntetésen szombaton Párizsban, miután a tüntetők egy része a Diadalív közelében összecsapott a rendőrökkel. A francia rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be a francia sárgamellényesek ellen. 62 ember megsérült, köztük 11 rendőr. A közelben lévő metrómegállókat lezárták – írja a Guardian.

A tüntetők a sugárúton vonultak végig, és egy részük a Place de l'Étoile-on át akarta törni a rendőrkordont, amire a rendőrök könnygáz és vízágyúk bevetésével válaszoltak. A tömeg szétoszlott, és helyenként kukákat borított fel, illetve gyújtott meg.

A sárgamellényesek tüntetése mellett szombaton Párizsba demonstrációt hirdetett meg a CGT szakszervezet is, valamint várható egy tüntetés a külföldi diákok kiadásainak emelése ellen. A rendőrség mintegy 5 ezer tagját vezényelte ki szombaton a fővárosi utcákra, és további 5 ezret vidéken.

A francia belügyminisztérium szerint szélsőbaloldali és szélsőjobboldali tüntetők felelősek az erőszakért, Christophe Castaner belügyminiszter Twitteren arról írt, hogy "1500 bajkeverő" szivárgott be az egyébként békés tüntetők közé. Castaner szerint a békés tüntetők 200-an voltak, a Guardian 5000-es tömegről ír. A rendőrség szerint országosan 30 ezer ember tüntetett szombaton, és összesen 582 helyen torlaszolták el az utakat.

"Milyen üzenetet szeretnének a sárga mellények közvetíteni? Hogy felgyújtjuk az országot, vagy hogy megoldásokat találunk? Abszurdnak tartom az erőszakot" – mondta  Jacline Mouraud, a sárgamellényesek egyik aktivistája a BFM tévécsatornának. Más tüntetők indokoltnak tartották az erőszakot: "A kormány nem hallgat meg minket. A forradalom nem történik meg erőszak nélkül" - mondta egy másik sárgamellényes tüntető.

A sárgamellényeseknek országosan ez a harmadik nagy tüntetése, egyébként november 17. óta tartanak demonstrációkat különböző helyeken az ország útjain. Az egy héttel ezelőtti párizsi tüntetés már erőszakos volt. 

Emmanuel Macron elnök múlt héten azt mondta, hogy megérti, hogy emberek elégedetlenek az adóemeléssel, és azt ígérte, hogy három hónapnyi társadalmi egyeztetést követően meg fogják találni annak a módját, hogy a francia gazdaságot alacsony széndioxid-kibocsátásúvá alakítsák anélkül, hogy azzal a szegényeket büntessék. Pénteken kudarcba fulladt a sárgamellényesek két képviselőjének tárgyalása Édouard Philippe miniszterelnökkel.

A sárgamellényesek követeléseiről és a tüntetésekről itt írtunk részletesebben.

Rovatok