Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálja az EU, hogy spórolhat-e a menekülteken Ausztria

2018. december 2., vasárnap 13:43

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára vasárnap elmondta, eredményes volt a Visegrádi Négyek közös fellépése azon osztrák döntés ellen, melynek értelmében nem adnák ingyen a segélyt a menekülteknek – írja a hvg.hu.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az új osztrák kormány alaposan megnyirbálná az ott dolgozó külföldi állampolgárok családtámogatását, egészen konkrétan azokét, akiknek a gyerekei nem élnek Ausztriában.

A döntés miatt a V4 országok mellett Litvánia, Szlovénia és Bulgária is nyílt levélben fordult az Európai Bizottsághoz, a közös álláspont szerint ugyanis a döntés

Marianne Thyssen, az EB foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosa most jelezte, hogy

a testület vizsgálatot indít az osztrák döntés uniós joggal való összeegyeztethetőségéről.

A biztos válaszlevelében úgy fogalmazott, hogy az EB meggyőződése, hogy a szabad mozgás elve alapján minden uniós állampolgárt azonos jogok illetnek meg, és senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés a családtámogatások tekintetében sem. A szociális biztonsági koordináció alapelve szerint megengedhetetlen az EU-ban a családi ellátások folyósításának csökkentése – tette hozzá.

Az ügy hátterével korábban bővebben is foglalkoztunk, ezt a cikkünket itt olvashatják el:

Rovatok