Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli állapot kihirdetését kéri a francia rendőrség

2018. december 2., vasárnap 07:27 | aznap frissítve

Rendkívüli állapot kihirdetését kérte szombat este több francia rendőrségi szakszervezet az üzemanyagadó emelése ellen tüntető sárgamellényesek megmozdulásait kísérő egyre erőszakosabb zavargások miatt – írja az MTI.

A szakszervezetek a kormányhoz fordultak az ügy miatt, szerintük ugyanis ezzel lehetne megakadályozni a további zavargásokat: Frédéric Lagache, a legjelentősebb rendőri szervezetnek számító SCPN vezetője szerint lázadásra emlékeztető hangulat van Párizsban, ezért az asztalra kell csapni, az Alliance szakszervezet pedig a hadsereg bevonását javasolta a középületek megvédésére.

Minden lehetőséget meg fogunk vizsgálni, amellyel jobban lehet biztosítani (a tüntetéseket), nincsenek tabuk.

– mondta Christophe Castaner belügyminiszter a BFM hírtelevízióban, hozzátéve, hogy a fővárosban, ahol 4600 rendőrt mozgósítottak, a tiltakozó 5500 tüntetőnek pedig több mint a fele tört-zúzott.

A belügyminiszter szerint profi bajkeverők stratégiája alapján törtek ki a zavargások Párizsban, ahol estére sikerült a rendet a rendőrségnek helyreállítania, ezért Castaner arra kérte a sárgamellényeseket, hogy

határolódjanak el a rendbontóktól.

Az erőszakot a jelenleg a G20-ak Buenos Aires-i csúcstalálkozóján tartózkodó Emmanuel Macron államfő is elítélte. Macron úgy fogalmazott, hogy az erőszakért felelősök káoszt akarnak, elárulják az ügyet, amelyet elvileg képviselnek, ezért mindannyiuknak felelnie kell a tetteiért az igazságszolgáltatás előtt. Mindig tiszteletben fogom tartani a tiltakozásokat, az ellenzéket, de nem fogadom el az erőszakot – tette hozzá az államfő.

Ahogy arról szombaton mi is beszámoltunk, száznál is több tüntetőt tartóztattak le Párizsban az üzemanyagadó emelése elleni tüntetésen, a rendőröknek pedig könnygázt is be kellett vetniük. Az összecsapásokban

A rendkívüli állapot a 2015. november 13-i párizsi iszlamista merényleteket követően két évig volt érvényben, korábban pedig a 2005 novemberi külvárosi zavargások idején vezették be egyes városokban.

A sárgamellényesek követeléseiről és a tüntetésekről itt írtunk részletesebben:

Rovatok