Index Vakbarát Hírportál

Tessék, itt van 3 millió jen, csak költözz már el vidékre

2018. december 2., vasárnap 12:04

A japán kormány végső elkeseredésében egészen egyedi ötlettel próbálja megoldani Tokió túlnépesedésének problémáját, azt találták ki ugyanis, hogy akár 3 millió jent, azaz több mint 7,5 millió forintot fizetnének a városban lakóknak, ha elköltöznek vidékre – írja a Telegraph.

Tokió a világ egyik legsűrűbben lakott városa: minden négyzetkilométerre közel 15 ezer ember jut, ez pedig óriási terhet ró egyebek mellett a tömegközlekedésre és a kórházakra is. Ezzel együtt ugyanakkor rengeteg olyan vidéki város van, ahol szinte csak idősek élnek, így az iskolákat be kell zárni, a földet pedig parlagon hagyják, mert nincs aki megművelje.

Ennek tudatában egyébként elég logikus a japán kormány lépése, ami egyébként nemcsak abból állna, hogy pénzt öntenek az emberek zsebébe, hanem például segítenének abban is, hogy az új lakóhelyükön munkát találjanak, vagy vállalkozást indítsanak azok, akik rászánták magukat a költözésre.

Őszintén szólva én lecsapnék erre az ajánlatra. Ha én is igénybe vehetném a támogatást, valószínűleg sokkal könnyebben lenne sikeres az egész.

– nyilatkozta egy visszavonulás előtt álló egyetemi tanár, aki bevallotta, elege van már Tokióból, és egészen máshogy képzeli a hátralevő életét.

Elég sokan osztják egyébként ezt a nézetet: a huszonéveseknek majdnem a negyede mondta azt egy júniusi felmérés során, hogy boldogan otthagynák Tokiót a vidéki életért. Sokan mondták azt, hogy hiányolják a közösséghez való tartozás érzését, a városban ugyanis mindenki annyira elfoglalt, hogy egyszerűen nincs idő arra, hogy megismerjék egymást.

Ezen pont tudna is segíteni a vidéki élet, ott ugyanis pont azt szeretnék elérni, hogy végre új arcok is legyenek a közösségekben, ezért sok helyen röhejesen alacsony áron kínálnak bérlésre családi házakat, feltéve, ha a bérlő huzamosabb ideig ott is marad, sőt, van ahol az alacsony bérleti díj mellett még a költözés költségeit is állják, és 

egy ingyen tehenet is adnak a házhoz.

Részleteket egyelőre nem tudni a kormány tervéről, és egyelőre még a kiskapukat sem küszöbölték ki, de a tervek szerint a rendszer 2019 végén már életbe is lép majd.

Rovatok