Index Vakbarát Hírportál

A NATO segítséget nyújt Ukrajnának

2018. december 3., hétfő 15:04

A Krím félsziget illegális bekebelezése óta a NATO különböző politikai és gyakorlati segítséget nyújt Ukrajnának - jelentette ki Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár Brüsszelben. A kedden kezdődő, kétnapos NATO külügyminiszteri tanácskozást megelőzően tartott sajtótájékoztatón Stoltenberg az MTI híradása szerint azt mondta, hogy abban segítik Ukrajnát, hogyan modernizálja katonai erejét, ellenőrző és védelmi rendszereit, hibrid- és kibertámadások elleni fellépését, valamint tagállami hozzájárulások által felszerelést juttatnak el és képzési feladatokat látnak el az országban.

A NATO messzemenőkig támogatja Ukrajna területi épségét, függetlenségét és azt, hogy Kijev párbeszéden alapuló, politikai megoldást találjon a fennálló problémákra.

Stoltenberg szerint a NATO tavaly 80-ról 120 hadihajóra növelte jelenlétét a Fekete-tenger térségében, valamint egyes tagállamok saját határkörben is megerősítették a szövetség törekvéseit. Mint mondta, a NATO továbbra közelről figyeli a helyzet alakulását, jelen van a térségben és továbbra is azt várja Oroszországtól, hogy engedje szabadon a fogva tartott ukrán katonákat és hajókat, valamint azt, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelességeit, lehetővé téve a hajózást a Kercsi-szorosban és az Azovi-tengeren, valamint az akadálytalan hozzáférést az ukrán kikötőkhöz.

A közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló megállapodással (INF) kapcsolatban elmondta, a megállapodás rendkívül fontos dokumentum a transzatlanti térség békéjének megőrzése érdekében. A szövetség az ülés folyamán mélységeiben tárgyalja meg az Egyesült Államok álláspontját, amelyek szerint Oroszország megsértette a megállapodást. A NATO felkészül a megfelelő és arányos válaszadás lehetőségére. A szövetség arra szólítja fel Oroszországot, hogy tegye átláthatóvá a szerződésben foglalt fegyverek esetleges fejlesztésének és gyártásának dokumentumait - húzta alá Stoltenberg.

A szövetség a védelem és az elrettentés fenntartása mellett továbbra is politikai párbeszédre törekszik Oroszországgal. A NATO reméli, hogy a kapcsolatok pozitív irányba változhatnak a közeli jövőben, de alkalmazkodik a lehetséges eltérő forgatókönyvekhez. Annak ellenére, hogy az elmúlt időszak eseményeit követően NATO nem fordul bizalommal Moszkvához, folytatni kívánja a párbeszédet a terhelt kapcsolat javítása, vagy bármifajta váratlan és ellenőrizetlen esemény elkerülése érdekében.

Rovatok