Index Vakbarát Hírportál

Izrael felszámolja a Hezbollah alagútjait a libanoni határnál

2018. december 4., kedd 08:56

Az izraeli hadsereg bejelentette kedden, hogy felkutatja és felszámolja azokat az alagutakat, amelyeket a Hezbollah libanoni síita szervezet fúrt a határ alatt, hogy rajtuk keresztül meglepetésszerű támadásokat hajtson végre Izrael ellen, írja az MTI.

Jonatán Konrikusz alezredes, az izraeli hadsereg szóvivője közölte, a hadseregnek tudomása van arról, hogy a Hezbollah számos ilyen alagutat fúrt a libanoni határ alatt, de a kedden megkezdendő, Északi Pajzs fedőnevű művelet keretében felszámolja ezeket. Mindazonáltal a katonák nem lépik át a határt. A szóvivő azt nem árulta el, hogy eddig hány alagutat fedeztek fel.

A hadsereg fokozta jelenlétét és harckészültségét az ország északi részén, és felkészült minden eshetőségre, de a tartalékosokat egyelőre nem mozgósítja, és a lakosságot egyelőre semmire nem utasítja. A határkerítés melletti bizonyos területeket lezárták a közforgalom elől, katonai területté nyilvánították.

A szóvivő szerint a hadsereg még azelőtt fedezte fel az alagutakat, hogy a Hezbollah használni tudta volna őket titkos műveletek végrehajtására, és fenyegetni tudta volna a polgári lakosságot. Izrael szerint ezeknek az alagutaknak a kiépítése az ország szuverenitásának kirívó és súlyos megsértésére. A Hezbollah Irán támogatásával folytatja arra irányuló tevékenységét, hogy kiépítsen egy terrorista infrastruktúrát az izraeli lakosság ellen.

Az Egyesült Államok terrorszervezetnek tekinti az egész Hezbollahot, az Európai Unió pedig annak katonai szárnyát. Izrael súlyos fenyegetésnek tekinti nemcsak a szervezetet, hanem azt a jelentős fegyverkészletet is, amelyet felhalmozott Libanonban. A Hezbollah a múltban többször indított támadást Izrael ellen, 2006-ban pedig a felek konfliktusa egy egy hónapig tartó háborúba torkollott.

Rovatok