Index Vakbarát Hírportál

Ez történik, amikor az izlandi politikusok beülnek sörözni

2018. december 6., csütörtök 14:02 | öt éve frissítve

Obszcén és sértő módon viccelődtek nőkről, női politikusokról, egy fogyatékkal élő politikusnőről. Csak éppen azt nem tudta a kis csapat, hogy ült a közelükben egy másik vendég, aki bekapcsolta a mobilját és felvette az egészet.

Komoly botrány alakult ki Izlandon, miután néhány politikus, köztük Sigmundur Davíd Gunnlaugsson korábbi miniszterelnök, valamint két további miniszter, Gunnar Bragi Sveinsson és Anna Kolbrún Árnadottír beszélgetését titokban rögíztették. 

A többi politikus azonnal lemondásra szólította fel őket, miután a felvételt rögzítő vendég szétküldte az izlandi médiának is a bárban szexista és obszcén nyelvet használó politikusok beszélgetését. A felvétel alapján kaptak rendesen a női kollégák is, köztük Freyja Haraldsdóttir, egy fogyatékkal élő egykori parlamenti képviselő is.

A söröző notabilitások három órán át iszogattak és fröcsögtek. Pedig Izland mindig elöl végez a női egyenjogúsággal kapcsolatos rangsorokban. Ráadásul az országnak női miniszterelnöke is van, Katrín Jakobsdottír személyében. (Hogy mi ez a sok -dottír és -son az izlandi nevekben – ahol nem ismerik a vezetéknevet, arról itt olvashat bővebben.) 

A politikusok mindenkitől bocsánatot kértek, azon is, ahogy gúnyolódtak a #metoo mozgalmon és a családon belüli erőszakon. Haraldsdottír asszony, aki személyes bocsánatkérést is kapott, azt nyilatkozta, hogy további tettek nélkül az ilyen bocsánatkérés üresen cseng, nem élvezte, hogy négy napig az egész ország a testéről  szóló gúnyolódást hallgathatta, de elsősorban az fáj neki, hogy mit gondolhatnak a fogyatékkal élő fiatalok, ha ilyen beszédet hallgatnak.

A sörös csapat nagyjából azzal védekezett, hogy mindez magánbeszélgetés volt, nem volt szándékuk senkit megbántani, de elismerték, hogy ez a beszéd nem volt helyénvaló. A politikusok közül eddig kettőt rúgott ki soraiból a saját pártja.

Rovatok