Index Vakbarát Hírportál

Arccal a fal felé térdeltették a francia diákokat a rendőrök

2018. december 7., péntek 15:23

Elég nagy botrányt kavart Franciaországban egy tüntetés felszámolása. A diákok Párizs egyik elővárosában, Mantes-la-Jolie-ban, a Saint-Exupery iskolán kívül demonstráltak azon tervek ellen, amelyek megreformálnák a vizsgarendszert, ami így szerintük csökkenti a lehetőségeket és magukban hordozzák az egyenlőtlenséget.

A rendőrség szerint a letartóztatottak egy része fegyveres csoporthoz tartoztak, és a helyzet kezdett kicsúszni az ellenőrzés alól. A rendőrségi rajtaütésben 140 embert vettek őrizetbe.

Clémentine Autain, a kommunista párti politikus szerint  a képfelvételek ijesztőek és megalázóak és elfogadhatatlanok. Nagyjából hasonló vélemények jelentek meg a közösségi médiában emberi jogi csoportok és tagjaik részéről. 

Csütörtökön Franciaország több városában is tüntetéseket tartottak diákok az iskoláik környezetében.

Franciaországban az elmúlt hetekben egyébként is feszült a helyzet a sárga mellényesek tüntetése miatt. Erről bővebben is olvashat.

"Az elmúlt három hétben egy szörny született, amely elszabadult a teremtőitől" - idézte pénteki Christophe Castaner belügyminisztert az MTI. A társa vezetője szerint titkosszolgálati információk alapján "radikális elemek, felbujtók ismét mozgósítanak" az előző szombati tüntetéshez hasonlóan.

A hatóságok "csak néhány ezer emberre számítanak Párizsban, de közöttük ultraerőszakos emberek lesznek" - tette hozzá Castaner. A múlt heti erőszakba torkollott tüntetések után most szombaton "a rendőrök nem sorfalat fognak állni, hanem mozgékonyabbak lesznek, hogy hatékonyabban oszlassák a rendbontásra készülőket". Christophe Castaner azt mondta, a szociális mozgalomban már csak egy kisebbség, mintegy 10 ezer ember folytatja országszerte a tüntetéseket.

"Tízezer ember nem a nép, ez nem Franciaország, ez egy törpekisebbség" - mondta. Azt is mondta, hogy 89 ezer biztonságit mozgósítanak Franciaország-szerte, Párizsban 8 ezer rendőr lesz készenlétben, és az utcákra vezénylik a csendőrség tucatnyi páncélozott járművét is.

"Ez nem a hadsereg, nem tankok lesznek kint, hanem a csendőrség páncélosai, amelyekkel szét lehet tolni a barikádokat" - mondta a belügyminiszter.

Szombaton a legjelentősebb múzeumok, a Louvre, az Orsay, a Pompidou központ zárva lesznek, nem látogatható az Eiffel-torony, elmarad az előadás az Operában. Több sporteseményt is lemondtak, a belvárosi üzletek kirakatait elbarikádozták.

Rovatok