Index Vakbarát Hírportál

Két napon belül két súlyos csapás a maffiára

2018. december 8., szombat 09:57

Néhány nap alatt két nagy letartóztatási hullám is elérte az olasz maffiát:

A Pollino fedőnevű, 2016-ban indított akció keretében Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban, valamint több dél-amerikai államban is házkutatásokat tartottak, rajtaütéseket hajtottak végre.

Az akciót felügyelő Eurojust (az EU bűnügyi igazságszolgáltatásának koordinátora) és az Europol (az európai rendőrség együttműködéséért felelős szervezet) „egyértelmű jelzést küldött az európai bűnszervezeteknek, hogy nemcsak ők képesek határokon átnyúló akciókra, de a rendőrség is” – mondta az Eurojust alelnöke, Filippo Spiezia.

A 'Ndrangheta Európában a kokainkereskedelem első számú szereplője – 80 százalékot tart a kezében a hatezer fősre becsült szervezet –, amelytől a kétéves nyomozás során négy tonna kokaint foglaltak le. (Ez utcai áron Európában nagyjából 320 millió dollárt jelent, bár a grammonkénti 80 dollár a Perzsa-öböl menti államokban akár 330 dollár is lehet.) Igaz, a soknak tűnő mennyiség nem is annyira nagy tétel a 'Ndranghetának: az Europol 2013-as jelentése szerint

A SZERVEZET ÉVES BEVÉTELE 44 MILLIÁRD EURÓ LEHET, EBBŐL 28 MILLIÁRD EURÓ SZÁRMAZHAT DROGKERESKEDELEMBŐL.

Éppen a hatalmas számok miatt – amelyek a magyar GDP harmadával azonosak – nem meglepő, hogy a példátlanul széles nemzetközi együttműködéssel végrehajtott akció ellenére az olasz maffiaellenes ügyészség vezetője kijelentette: „a 'Ndranghetát ezzel nem győztük le. A szervezet rendkívül erős és rendkívül gazdag” – idézte a BBC Federico Cafiero De Rahót. Sőt, hogy még kevésbé dőljenek hátra a siker láttán a kontinens rendőrei, a letartóztatásokról közölte: 

Ez semmiség a 'Ndranghetának. Emberek ezreit kell még őrizetbe venni és eurók milliárdjait kell lefoglalni” 

– írta a Times.

Ettől függetlenül a rajtaütés valóban okozhat üzemzavart a 19. század végén a Szicíliához közeli Calabriában létrejött, de globálissá az 1950-es évektől vált szervezetben. A kokain révén El Chapóval, azaz a bíróság előtt álló Köpcössel is közös érdekeltségei voltak a szervezetnek, amely így az amerikai kontinensen is jelen volt.

 „Európa legnagyobb kikötői, Amszterdam, Rotterdam, Amberes, Spanyolország északi partjai a 'Ndrangheta kizárólagos területe. Egy kisebb rész a (nápolyi) Camorráé a spanyol és az olasz kereskedelemből, de a 'Ndrangheta az ágazat főszereplője” – idézte az El Financiero portál a calabriai ügyészt, Nicola Gratterit.

A 'Ndrangheta a Camorra a Sacra Corona Unita és a Cosa Nostra mellett a legismertebb szervezet. A négy maffiacsoportnak összesen 25 ezer embere lehet. Tevékenységük az emberkereskedelmen, prostitúción, kábítószer- és fegyverkereskedelmen, pénzmosáson, védelmi pénzek beszedésén át egészen az EU-s fejlesztési pénzek lenyúlásáig terjed. A Spanyolország felé is erős, 4-5 ezer fős Camorra után a legkisebb a Sacra Corona Unita, körülbelül kétezer taggal. A Puglia központú szervezet főként a balkáni csempészetben utazik ennélfogva erős kelet-európai és albán kapcsolatai is vannak.

A Mi Ügyünkből az ő ügye lett

Szinte egy időben a 'Ndrangheta (a név görög eredetű, bátor férfit jelent) a szicíliai gyökerű Cosa Nostrán is rajtaütöttek, amely – csak a kábítószerrel kapcsolatos tevékenységét tekintve – a heroin piacát uralja. A 25 éves börtönbüntetése ellenére tavalyi haláláig vezető szerepben maradt Salvatore „Toto" Riina után valójában májusban megválasztották Settimio Mineót, szerdán a ritkán összeülő Cupola (Tanács) azért gyűlt össze, hogy „hivatalosan” is beiktassák a civilben ékszerész Mineót. A találkozón azonban vele együtt a délolasz régió tíz vezetőjét is letartóztatták. A Cupola a családok közötti koordináló szerv volt a Cosa Nostránál az ötvenes évektől Riina letartóztatásáig, utána a rendszer megbomlott, ennek helyreállítására kevés kísérletet tettek a vezetők az elmúlt 25 évben, ezek egyike lett volna Mineo megválasztása és beiktatása.  

Szakértők szerint a legnagyobb, 12 ezer embert számláló Cosa Nostra különbözik a másik három szervezettől: sokkal szigorúbb hierarchiában működik, a sokkal inkább törekszik politikai kapcsolatokra, mint a többiek. Igaz, a többi szervezet fiatalabb vezetője – a Cosa Nostra letartóztatott feje, a Corleonéből származó Mineo 81 éves – sokkal véresebb akciókat hajt végre – állítja Roberto Saviano oknyomozó, aki 2006-ban megírta a Nápoly központú Camorráról magyarul is olvasható Gomorra című könyvét.

Apró beszédes jel, ahogyan a Camorra épp tízéves börtönbüntetését töltő öccse a zavar legkisebb jele nélkül lefejelte a kamera előtt a Rai TV újságíróját, amikor az a család szélsőjobbos kapcsolatairól kérdezte:

Roberto Spadát a támadásért le is tartóztatták.

Persze, a Cosa Nostra kevésbé véres jellege is viszonylagos, elvégre Riina az 1990-es évek elején szinte háborút indított az olasz állam ellen. Nem egy ügyészt robbantott fel számos testőrével együtt. Palermo repülőtere nem véletlenül viseli a Falcone-Borsellino nevet: a maffiaügyekben eljáró szicíliai ügyészt, Falconét 1992-ben robbantották fel autójában, alig két hónappal később pedig ugyanígy járt a helyére kinevezett Borsellino.

Ezekkel a támadásokkal Riina kényszerhelyzetbe hozta az államot, amely társadalmi nyomásra minden addiginál nagyobb erőket vetett be a maffiával szemben. Ez vezetett Riina 1993-as letartóztatásához is, és ahhoz, hogy a 87 évesen meghalt maffiavezér hiába legendás-hírhedt alakja a Cosa Nostrának (a kifejezés azt jelenti, a Mi Ügyünk), valójában úgy vonul be a történelembe, mint aki lényegében szét is rombolta a szervezetet.

A rombolást jelzi az is, hogy a Cupola milyen sokáig nem tudta magát megújítani, és amikor megtette volna, a rendőrség rajtaütött. Igaz, ugyanez megtörtént tíz évvel ezelőtt is, amikor a gyakorlati vezetésre választottak volna embert a börtönbüntetése miatt a napi ügyektől távol álló Riina pótlására.

A BBC-nek Federico Varese, az oxfordi egyetem professzora tavaly még úgy nyilatkozott, hogy a Cosa Nostrának nagyobb rendőri nyomással kell szembenéznie Szicíliában, mint a többieknek a maguk hátországában.

Most a helyzet megváltozott: a 'Ndrangheta tagjainak legtöbbjét is hazai terepen tartóztatták le. 

Puncs-vanília-kokain

A 'Ndrangheta az elmúlt években erőteljesen terjeszkedni kezdett Európában – ez is megmagyarázza, miért volt a nagyszabású nemzetközi rendőri összefogás. A kábítószerből szerzett pénzt ingatlanokba forgatták, éttermekbe, kávézókba, fagyizókba, hogy a legális tevékenységen keresztül tisztára mossák a bevételeket. A határokon átívelve sokkal rugalmasabban tudtak működni, mint a rendőrség, ezért is tért ki a nemzetközi összefogás jelentőségére az Eurojust fentebb idézett vezetője.

Persze a maffia sem hibátlanul működő szervezet, a németországi terjeszkedéskor belső harcokat is folytatott a 'Ndrangheta, ami Duisburgban utcai lövöldözésekhez is vezetett az elmúlt évtizedben, több bandatag halálát okozva. Ettől függetlenül a maffia jelenléte Németországban kevésbé volt látványos, mint Olaszországban. A Telegraphnak nyilatkozva egy szakértő figyelmeztetett: „Németországban nem látszik a maffia, de ott van mindenütt.”

(Borítókép:  Settimo Mineót a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet őrizetbe vett vezetőjét kísérik olasz csendőrök Palermóban 2018. december 4-én.  - fotó:  Igor Petyx  MTI  EPA /  MTI )

Rovatok