Index Vakbarát Hírportál

Száz hajó vesztegel a Kercsi-szorosnál

2018. december 10., hétfő 15:12

Putyin nem veszi fel a telefont, eddig még Onufrij sem segíthetett az orosz-ukrán vitában. Hogy ki az az Onufrij? Egy pátriárka. Ukrajna és Oroszország között nem csak politikai, gazdasági és katonai feszültség van, de még egy egyházszakadás is zajlik.

Oroszország továbbra is akadályozza az ukrán kikötők közötti közlekedést a Kercsi-szoroson keresztül, jelenleg 104 hajó vár átengedésre - mondta el hétfőn Oleh Szlobogyan, az ukrán határőrszolgálat parancsnokának tanácsadója az UNIAN ukrán hírügynökségnek.

Szlobogyan nagyon nem érti

Szlobogyan szerint az ukrán kikötőkbe tartó hajók közül az orosz fél mindkét irányba csak naponta néhány hajót enged át.

Bezzeg az orosz kikötőkbe tartó hajók, azok akadálytalanul közlekedhetnek a szoroson keresztül. Oroszország vélhetően ily módon próbál politikai és gazdasági nyomást gyakorolni Ukrajnára, holott - mint mondta - nincs semmilyen joga arra, hogy szabályozza a Kercsi-szoroson való áthaladást.

Nem csitul a helyzet

Mint emlékezetes, november 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.

Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, ezért az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet - ráadásul nemzetközi vizeken a már Odessza felé visszafordult hajóikra - megsértve ezzel az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros közös használatáról szóló kétoldalú megállapodást is.

Semmibe vették?

Moszkva viszont azt állítja, hogy az ukrán járművek megsértették Oroszország területi vizeit, és a figyelmeztető lövéseket is semmibe véve a Kercsi-szoros felé haladtak, amelyen az áthajózást Moszkva engedélyhez köti. Orosz állítás szerint az ukrán hajók vették elsőként célba az orosz parti őrség járműveit. Kijev az incidenst fegyveres agressziónak minősítette, és Ukrajna tíz megyéjében 30 napra - december 26-ig - hadiállapotot vezettek be, ami a rendkívüli állapot egy formája.

Onufrij pro és kontra

Petro Porosenko ukrán elnök közben bejelentette, hogy Onufrijhoz fordult. Onufrij azért lehet jó mediátor, mert ő az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű szárnyának vezetője, vagyis akár közvetíthetne az orosz félnél a Kercsi-szoros közelében történt támadásban elfogott és letartóztatott ukrán haditengerészek kiszabadítása érdekében.

Csakhogy Onufrij éppen ezért kevésbé is alkalmas bármilyen közvetítésre, mert ő az oroszbarát ukrán egyházfő. Hiszen a múlt héten az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a moszkvai patriarchátushoz tartozó több papnál - köztük a kijevi Pecserszka Lavra kolostor- és templomkomplexum vezetőjénél - házkutatást tartott.

Vagyis Onufrij akár joggal gondolhatná úgyis, hogy akar a fene segíteni Petro Porosenkónak.

Vlagyimir Putyin biztosan így gondolja

Onufrij azonban egyházi személy, lehet, hogy gyakorolta a megbocsájtás erényét, de az egészen biztos, hogy Vlagyimir Putyin nem gyakorolt semmilyen könyörületet Porosenkón.

Legalábbis az ukrán politikus nyilvánosan is elmesélte, hogy rögtön, amint értesült az ukrán hadihajókat ért támadásról, telefonon kapcsolatba akart lépni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és magyarázatot kérni tőle az orosz fegyveres erők tettére.

Putyin kerüli a beszélgetést (velem)"

- jegyezte meg az MTI szerint Porosenko.

A Kreml magyarázata szerint azért nem hajlandó Putyin ukrán partnerével telefonon tárgyalni a Kercsi-szorosnál történtekről, mert nem kíván részt venni Porosenko választási kampányában,

Ukrajnában ugyanis jövő márciusban lesz a soron következő elnökválasztás. 

Rovatok