Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a strasbourgi lövöldözés harmadik áldozata is

2018. december 13., csütörtök 09:48 | aznap frissítve

A Reuters híre szerint háromra nőtt a kedd esti lövöldözés halálos áldozatainak száma, miután egy agyhalott sérült életét vesztette. Rajta kívül egy 45 éves thai turista és egy 52 éves helyi férfi halt meg.

Mint írtuk, kedd este a strasbourgi karácsonyi vásár közelében egy férfi lövöldözni kezdett, két ember azonnal meghalt, míg a 12 sérültből hatnak a súlyos az állapota. A Chérif Chekatt néven azonosított 29 éves férfi a támadás után taxiba ült, azóta is nagy erőkkel keresik.

A legfrissebb hírek szerint a férfit legalább 700 rendőr és katona keresi. A francia kormány szóvivője már arról beszélt, hogy teljesen mindegy, hogy élve, vagy halva, de olyan gyorsan el kell kapni a merénylet elkövetőjét, amilyen gyorsan csak lehet.

A támadás előtt Allahu Akbart kiáltó  férfit 27 kisebb ügy miatt ítélték el Franciaországban, Németországban és Svájcban. A hatóságok azt feltételezik, hogy a börtönben radikalizálódhatott. 2015 óta figyelték, a neve szerepelt a között a 25 ezer radikális között, akik biztonsági kockázatot jelentenek.

A strasbourgi támadást elítélték az EU vezetői, a pápa és Orbán Viktor is, aki Emmanuel Macronnak írt részvét levelet. Orbán azt írta, "meggyőződésem, hogy az elkövetők nem csak Franciaországot és a francia embereket, hanem a kontinensünket egységbe kovácsoló európai és keresztény kultúrát vették célba".

A biztonsági erőknek most a merénylőre kell koncentrálnia

A francia kormány eközben úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem tiltja be a sárgamellényesek szombatra hirdetett tüntetéseit, de a strasbourgi merénylet miatt arra kéri a tiltakozókat, legyenek belátók, és inkább ne vonuljanak utcára

- közölte csütörtökön Benjamin Griveaux kormányszóvivő az MTI híradása szerint.

A kormány még nem határozott úgy, hogy betiltaná a demonstrációkat, mert bár könnyű lenne ezt megtenni, az mégsem gátolná meg, hogy a törni-zúzni vágyó emberek az utcára vonuljanak. A szóvivő szerint ugyanakkor tekintettel kellene lenni arra, hogy a biztonsági erők tagjai milyen igénybevételnek voltak kitéve az elmúlt hetekben, amit csak tetéztek a Strasbourgban történtek.

Rovatok