Index Vakbarát Hírportál

Több tucat intézmény kapott bombafenyegetéseket az Egyesült Államokban

2018. december 13., csütörtök 23:42

Csütörtökön az Egyesült Államok több nagyvárosában kellett kiüríteni vállalatokat, oktatási intézményeket, szerkesztőségeket és rendőrőrsöket, az érintett intézmények közül ugyanis sokan bombafenyegetést kaptak.

A támadók a chicagói rendőrséget, az észak-karolinai Raleigh város és a Utah államban lévő Park City helyi lapjainak szerkesztőségét, a kaliforniai Riverside seriffi hivatalát, a pennsylvaniai State College-ban lévő Penn állami egyetemet, illetve a Seattle városában lévő Washington Egyetemet is bombatámadással fenyegették meg. A hírek szerint több tucat esetről lehet szó. A fenyegetéseket emailben küldték csütörtök délután, New York-i, washingtoni, miami, San Franciscó-i, seattle-i címekre, valamint más, kisebb településre.

Az FBI szerint nem világos, hogy van-e összefüggés a különböző helyszínekre küldött levelek, illetve feladójuk vagy feladóik között. Az FBI felszólította az amerikaiakat, hogy éberen figyeljenek minden gyanús jelre vagy jelenségre, és azonnal jelentsék azt a hatóságoknak. Ugyanakkor azt mondták, hogy a két oktatási intézmény esetén a fenyegetés nem volt hitelt érdemlő.

A levelek tartalmát nem hozták nyilvánosságra. Csupán a CNN mutatott be egy oklahomai vállalkozónak küldött fenyegetést, amelyben a feladó 20 ezer dollárt követelt, bitcoinban. Elképzelhető, hogy ez egy nagyobb csalássorozat része; a Twitteren több felhasználó is bemutatott olyan leveleket, amiket kriptovalutát követelő zsarolóktól kaptak.

(MTI | Gizmodo)

Rovatok