Index Vakbarát Hírportál

Már a fehéroroszok is félnek az orosz nyomulástól

2018. december 14., péntek 21:34

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azzal vádolt pénteken egyes orosz politikusokat, hogy terveket szőnek országának bekebelezésére. Hozzátette azonban, hogy erre soha nem fog sor kerülni. Bírálta a Kremlt amiatt is, hogy emelni akarja a Minszknek szállított nyersolaj árát, ami szerinte része azoknak a törekvéseknek, amelyekkel rá akarják bírni országát, hogy csatlakozzon Oroszországhoz.

Értem én, hogy mit jelent: megkapjátok az olajat, de számoljátok fel az országotokat, és csatlakozzatok Oroszországhoz

– mondta a politikus. Lukasenka decemberben összeszólalkozott az Eurázsiai Gazdasági Unió vezetőinek ülésén Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Fehéroroszországnak szállított energiahordozók árának tervezett emelése miatt.

Putyin kijelentette, hogy Fehéroroszország még így is jóval alacsonyabb áron fogja kapni az energiahordozókat, mint mások. És arról is beszélt, hogy hogy

mélyebb integrációra van szükség a két ország közötti árak kiegyensúlyozása érdekében.

Lukasenka pénteken Vlagyimir Zsirinovszkij ultranacionalista orosz képviselőt említette név szerint, mint aki Fehéroroszország orosz bekebelezését javasolta. „Erre soha nem fog sor kerülni. A szuverenitás számunkra szent dolog” – mondta erre.

A 10 milliós lélekszámú volt szovjet köztársaságot majd negyedszázada vaskézzel irányító Lukasenka az orosz kölcsönöktől és az olcsó energiaáraktól függ, hogy működtetni tudja az ország szovjet típusú gazdaságát. A fehérorosz elnök megjegyezte, nem engedett a nyomásnak, hogy orosz légi támaszpontot nyissanak fehérorosz területen, arra hivatkozva, hogy a két ország közötti szoros katonai kapcsolatok ezt szükségtelenné teszik.

A támaszpont létesítésével kapcsolatos orosz terv sokakat megijesztett Fehéroroszországban. Attól tartottak, hogy Moszkva a létesítmény segítségével ellenőrzése alá vonhatja az országot, ahogyan tette ezt az ukrajnai Krím félszigettel, amelynek 2014-es annektálásához a Fekete-tengeri Flottát használta fel.

Lukasenka kirohanásai és figyelmeztetései ellenére azt hangoztatta, hogy szoros szövetséget kíván fenntartani Oroszországgal. Megjegyezte, hogy nem áll szándékában "kiszámlázni" Oroszországnak a két fehéroroszországi katonai létesítmény - egy radarfigyelő állomás és egy haditengerészeti kommunikációs központ - használatát, ezeket Moszkva továbbra is ingyenesen veheti igénybe. (MTI)

Rovatok