Index Vakbarát Hírportál

Tony Blair: 50% felett az újabb brexit-népszavazás esélye

2018. december 14., péntek 18:03

Tony Blair volt brit miniszterelnök szerint most már 50 százalék feletti az esélye annak, hogy újabb népszavazás lesz a brit EU-tagságról.

Blair, aki 1997-től 2007-ig töltötte be a kormányfői tisztséget a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén, az újabb referendumért kampányoló legnagyobb brit civil szerveződés, a People's Vote pénteki rendezvényén beszélt erről. Szerinte még Theresa May konzervatív párti miniszterelnök számára is ésszerű megoldást kínálna a népszavazás kiírása.

Ebben az esetben ugyanis May teljes joggal kijelenthetné, hogy a maga részéről mindent megtett, ám a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről általa elért egyezményt a parlament nem hajlandó elfogadni, ezért a választókra kell bízni a döntést – érvelt Blair.

Theresa May korábbi nyilatkozataiban határozottan elvetette az újabb EU-népszavazás kiírásának lehetőségét. A kormányfő szerint a brit választók a 2016-ban tartott referendumon már kifejezésre juttatták akaratukat. Akkor a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többséget értek el. (MTI)

Rovatok