Index Vakbarát Hírportál

2024-26 körül vezetnék be az eurót Romániában

2018. december 15., szombat 10:21

2024-26-os céldátumot szavazott meg az euróra való áttérésre az előkészítő bizottság Romániában, írja a Maszol. A korábbi dátum 2022 volt, de ez nem volt tartható.

A bizottság tagjainak túlnyomó többsége egyetértett abban, hogy realista célkitűzésként a 2024-2026 körüli időszak jelölhető ki Románia euróövezethez való csatlakozására

– írta közleményében a kormány, amiből kiderült, hogy az euróra való átállás országos tervének alapjául szolgáló jelentés a parlamenti pártokkal, Mugur Isărescu jegybank-kormányzóval, a Román Akadémia vezetőségével, államelnöki tanácsosokkal, szakszervezeti vezetőkkel, a versenyszféra képviselőivel és más szervezetekkel való konzultációk során jött létre.

A dokumentum felméri a romániai gazdaság euróövezethez való csatlakozására való felkészültségét, amihez hozzátartozik a reális konvergencia elérése, a versenyképesség növelése, fenntartható gazdasági növekedés, illetve kiemelten fontos, hogy előkészítő lépésként Románia csatlakozzon az európai árfolyam-mechanizmushoz (ERM II).

Romániának már az Európai Unióhoz való csatlakozás óta célja volt az euróra való átállás. Eleinte még 2019 szerepelt lehetséges céldátumként, a 2008-as nemzetközi gazdasági válság miatt azonban politikai döntéshozók akkor meghatározatlan időre elhalasztották a csatlakozást.

Rovatok